Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světové kuchařské soutěži předchází několik měsíců příprav. Letos ji hostí Vysočina

Pouze týmy z osmi středních škol budou mít už v listopadu jedinečnou šanci bojovat o prestižní francouzskou kulinářskou cenu Philippa Milla, vyhlášeného francouzského šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami, tedy nejvyšším světovým gastronomickým oceněním.

„Tým kolem Philippa Milla svěřil organizaci českého kola soutěže Kraji Vysočina. Fakticky je Česká republika prvním mimofrancouzským státem, kde se bude o titul bojovat. Pro Kraj Vysočina je to obrovská čest, ale i závazek a obrovská výzva,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Pro pořádání českého celostátního kola byla vybrána Vysočina. Prezident soutěže Philippe Mille opakovaně navštívil Jihlavu a prohlédl si provozy krajem zřizovaných hotelových škol, jako porotce i pozorovatel byl přítomen místním soutěžím a na základě získaných poznatků nabídl Kraji Vysočina pořadatelství. Svou roli jistě hrála i úspěšná účast vysočinských hotelových škol v mezinárodních kolech přímo ve Francii.

Smíšený tým kuchaře a cukráře

Trophée Mille Česká republika je gastronomická soutěž, během níž je vítána veřejnost v roli pozorovatelů. Nic nebude probíhat za zavřenými dveřmi. Veřejnost tak uvidí všechny pracovní postupy soutěžních týmů i hodnocení poroty.

Kraj Vysočina vytipoval pro lokaci soutěže několik veřejných míst, jako nejvhodnější se nakonec ukázalo uspořádání soutěže v prostorách obchodního centra CityPark, kde soutěž bude 16. listopadu 2019 probíhat.

V nákupní galerii budou pouze pro tento účel postavena čtyři plnohodnotná kuchyňská studia, ve kterých se bude osm dvoučlenných týmů střídat.

„Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Například ve Francii jsou obrovskou motivací pro soutěžní týmy členové poroty – vždy jde o národní gastronomickou elitu. I v tomto směru můžeme slíbit, že bude česká verze věrnou kopií – pozvání do české poroty přijali renomovaní a uznávaní šéfkuchaři Pavel Mareš, Tomáš Popp, Jan Horký, Ondřej Slanina a originální cukrářka Iva Roháčová,“ prozrazuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová s tím, že sám Philippe Mille, jako prezident soutěže na sebe převzal roli nestranného pozorovatele, prostředníka mezi nadějnými kuchaři a porotou a také rádce soutěžních týmů.

Vítězný tým prvního českého ročníku Trophée Mille postoupí do mezinárodního finále soutěže ve Francii v roce 2020. Na tento rok je připravován jubilejní desátý mezinárodní ročník.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, Trophée Mille, Kraj Vysočina, Francie, kuchař, Česko, Jiří Běhounek, Pavel Mareš, Jihlava, Ondřej Slanina, Jan Blahoslav Horký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světové kuchařské soutěži předchází několik měsíců příprav. Letos ji hostí Vysočina | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.