Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Někde si voda pohoršila. Rybník Kachlička je i nadále zakázaný

Na Vysočině hygienici znovu prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku vydaný koncem června. Tento měsíc se voda zhoršila i v některých dalších nádržích.

Rybník Domanínský na Žďársku je kvůli tomu ke koupání nevhodný. Ze 17 kontrolovaných přírodních vodních ploch v kraji si udrželo čistou vodu deset. Její teplota se tento týden pohybovala mezi 20 až 23 stupni Celsia.

Aktuální údaje zveřejnila krajská hygienická stanice na webu. Rekreační rybníky a přehrady na Vysočině kontrolují hygienici v letní sezoně každé dva týdny. Po sedmi dnech odebírají vzorky jen u nádrží se znečištěnou vodou, což se minulý týden týkalo pouze Kachličky.

Nejvíc se v posledních dvou týdnech zhoršil rybník Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem, jehož voda obsahuje hodně sinic a zvýšené množství chlorofylu. Hygienická stanice doporučuje, aby se koupání v tomto rybníku vyhnuly hlavně děti, nastávající matky a lidé s oslabeným imunitním systémem nebo alergiemi.

Sníženou jakost vody mají rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku a Medlov na Žďársku. Jen menší znečištění zjistili hygienici ve vodě Břevnické nádrže u Chotěboře, nádrže Pilská ve Žďáru nad Sázavou a Trnávky na Pelhřimovsku, tyto tři nádrže jsou podle nich ale přesto pořád vhodné ke koupání.

Čistou vodu mají na Jihlavsku rybník Malý Pařezitý a přírodní biotop v Třešti, na Pelhřimovsku zatopený lom v Horní Cerekvi a nádrž Sedlice a na Třebíčsku přehrada Dalešice a rouchovanské koupaliště Stejskal. Na Žďársku pořád nabízejí čistou vodu rybníky Sykovec a Velké Dářko, novoměstské koupaliště a přírodní biotop westernového městečka Šiklův mlýn.

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky koupání, sezona, léto, voda, hygiena, Kraj Vysočina, rybník, nádrž, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Kachlička, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Šikland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Někde si voda pohoršila. Rybník Kachlička je i nadále zakázaný | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.