Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce Vysočiny chtějí víc bytů pro potřebné lidi. Zájem projevila i krajská Jihlava

Starostové na Vysočině vesměs uvádějí, že mají zájem o nový program ministerstva pro místní rozvoj na podporu stavby sociálních bytů. Podle některých by ale státní podpora mohla být vyšší, jiní poukazovali na potřebu zohlednit situaci menších obcí. Program není zajímavý pro Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku, která má bytů dostatek, protože je na rozdíl od většiny obcí před lety nerozprodala.

V osmitisícové Bystřici nad Pernštejnem patří městu domy se zhruba 1850 byty. „Což je na velikost našeho města obrovské množství,“ řekl starosta Karel Pačiska (ČSSD). Radnice své byty postupně opravuje, i s pomocí dotací. Použít se dají také jako sociální, protože nájemníci se ročně obměňují v desítkách z nich. I když je potřeba byt třeba pro lékaře, může ho mít do dvou tří měsíců.

V chystaném programu Výstavba ministerstva pro místní rozvoj poskytne stát podle dostupných údajů na stavbu sociálních bytů obcím stoprocentní dotaci.  Jde však maximálně o pětinu bytů v konkrétním domě. Na zbytek bytů si může obec vzít buď zvýhodněný úvěr z fondu bydlení nebo klasický komerční úvěr.

„Dovedeme si představit podporu i vyšší,“ zhodnotil třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) tyto podmínky. Dodal ale, že ať už je výše dotace jakákoli, pokud je možné dosáhnout na podporu od státu, městu se to vyplatí. Třebíč se nové sociální byty budovat chystá, podle starosty o ně je zájem.

Program Výstavba připravila vláda místo slibovaného zákona o sociálním bydlení. Nový zákon podle třebíčského starosty určitě celou problematiku nevyřeší. „Přesto nějakou oporu v oblasti sociálního bydlení by si města v novém zákoně zasloužila,“ uvedl.

Podpora mladých rodin, aby neodešly

Síť bytů pro lidi v nepříznivé životní situaci plánuje postupně rozšiřovat i krajská Jihlava. „Jsme připraveni využít jakékoliv nabízené možnosti či podpory k vytvoření jihlavského systému sociálního bydlení,“ uvedl radní města Daniel Škarka (Fórum Jihlava) k chystanému novému dotačnímu programu.

O dotace na dostupné bydlení mají zájem také Křižánky na Žďársku s 380 stálými obyvateli. Obec už pomocí různých dotací připravuje byty hlavně pro mladé rodiny, aby neodešly. Vytváří je opravami starších budov. Zatím má 13 bytů, další chystá.

Podle starosty Křižánek Jana Sedláčka (bezpartijní) ale bude záležet i na tom, zda bude možné dotace z nového programu čerpat i na menší domy a jejich výkup. Podotkl, že pokud by se program týkal jen bytovek, byl by pro toto území v CHKO Žďárské vrchy nepoužitelný, protože velký dům se čtyřmi pěti byty se tam postavit nedá. Sedláček vítá i avizovanou možnost zvýhodněného úvěru na byty. Riziko vidí v tom, že by pak malé obci mohla hodně stoupnout zadluženost, což by jí mohlo znevýhodňovat.

Nařízení vlády k programu Výstavba je podle údajů MMR nyní v legislativním procesu. Po jeho schválení vyhlásí Státní fond rozvoje bydlení výzvu k podávání žádostí o podporu a zveřejní metodiku pro žadatele, což by mohlo být v březnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byt, podpora, dotace, bydlení, Kraj Vysočina, Jihlava, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, dům, okres Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem, Jan Sedláček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce Vysočiny chtějí víc bytů pro potřebné lidi. Zájem projevila i krajská Jihlava | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.