Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále se vyhýbejte Sykovci. Některé rybníky si pohoršily

Na Vysočině zůstává v platnosti zákaz koupání v rybníku Sykovec na Žďársku, který vydali krajští hygienici 7. června. Nižší čistotu vody mají rybníky Černý na Jihlavsku, Medlov na Žďársku a přehrada Sedlice na Pelhřimovsku. Aktuální informace zveřejnila krajská hygienická stanice na svém webu. Informace o stavu vody jsou i na tabulích u sledovaných rekreačních ploch.

Dodržování zákazu koupání hygienici kontrolovat nemohou. „Je to vlastně informativní údaj pro veřejnost, že koupání v této vodní ploše je nebezpečné a že hrozí poškození lidského zdraví,“ řekla Martina Fišarová z krajské hygienické stanice. V rybníku Sykovec přetrvává masový výskyt sinic, které mohou uvolňovat toxiny škodící lidem. „Může se to projevovat třeba průjmy, u alergiků hrozí i podráždění sliznic a podobně,“ řekla.

Hygienici na Vysočině nyní kontrolovali čtyři přírodní koupaliště, která měla nižší čistotu vody už v minulém týdnu. Rybníky Medlov a Černý teď dostaly podobné hodnocení jako před sedmi dny, v Sedlici se čistota vody snížila. U všech tří posledně jmenovaných zaznamenali hygienici ve vodě zvýšený výskyt sinic. Po koupání v nich by se lidé měli osprchovat.

V minulém týdnu nabízelo na Vysočině rekreantům čistou vodu osm z 16 kontrolovaných vodních ploch. Mezi nejlépe hodnocené patřily Břevnická nádrž, rybníky Ředkovec, Velký Pařezitý, Malý Pařezitý, Domanínský a Velké Dářko, a také zatopený lom u Horní Cerekve a přehrada Trnávka.

Autoři | Foto www.mojechaty.cz

Štítky koupání, rybníky, nádrže, koupaliště, voda, hygiena, Kraj Vysočina, rybník, okres Žďár nad Sázavou, úpravna vod, Krajská hygienická stanice, Medlov, Sedlice, okres Jihlava, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále se vyhýbejte Sykovci. Některé rybníky si pohoršily | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.