Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině by díky dešti mohly začít víc růst houby. Hřiby si nasbíráme snad za týden

V lesích Vysočiny by díky dešti mohly začít víc růst houby, hříbky by se mohly ve větší míře objevovat asi za týden. Konec léta houbařům moc nepřál, havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny kvůli tomu zrušilo tradiční výstavu hub naplánovanou na první zářijový týden. V Jihlavě se výstava uskuteční, čerstvě nasbírané houby si lidé mohou prohlédnout v pátek a v sobotu. Předseda Mykologického klubu v Jihlavě Jiří Burel předpokládá, že se podaří najít okolo 200 druhů.

Výstava se bude konat poosmé. V minulých houbařsky bohatších letech na ní bylo zastoupeno až k 500 druhů hub. Pro připravovanou letošní expozici budou odborníci sbírat houby hlavně ve čtvrtek. „Nebudeme očekávat nějakých 400 druhů a velké koše plné hřibů, ale ta diverzita na výstavu s ukázáním jedlých a jedovatých hub postačuje,“ řekl ČTK Burel. Součástí akce konané v jihlavském Muzeu Vysočiny budou krátké prezentace hub pro školy a bezplatná poradna.

Poslední tři roky byly pro houbaře sbírající běžné druhy jedlých hub slabé, protože v lesích chybí vláha. Vysočina se podle Burela v republikovém porovnání řadí mezi lepší kraje, vyjma suchem postiženého okresu Třebíč.  „Letos byl začátek léta docela dobrý, ve Žďárských vrších houby rostly. Pak se to zhoršilo,“ uvedl. Houbaři by si podle jeho odhadu ještě mohli přijít na své na podzim. „Mykologicky jsou konec září a říjen nejlepší měsíce. Jsme teprve před houbařským očekáváním,“ řekl.

Hodně aut postávalo u lesů na Jihlavsku i dnes dopoledne. Podle Burela se dá očekávat vlna hřibovitých hub až tak za týden.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, les, košík, hřiby, sezona, Kraj Vysočina, výstava, Jihlava, houbaření, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině by díky dešti mohly začít víc růst houby. Hřiby si nasbíráme snad za týden | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.