Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Na Vysočině probíhá preventivní vyšetření moru včelího plodu. Před čtyřmi lety bylo 23 pozitivních vzorků

Tento týden probíhá na Vysočině plošné preventivní vyšetření včelstev na mor včelího plodu způsobeného bakterií Paenibacillus larvae. Poslední testování provedl kraj před čtyřmi lety.

V roce 2023 bylo na území Kraje Vysočina registrováno celkem 4873 chovatelů včel, kteří chovali 55 306 včelstev na téměř 7 tisíc stanovištích.

Kraj Vysočina má na toto vyšetření připraveny téměř tři miliony korun. Toto vyšetření pro jednotlivé včelaře znamená odevzdání vzorků z povinného zimního očištění podložek, nepředstavuje to tedy pro ně žádnou práci ani vyrušení včelstev navíc. Jak informoval Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí, vzorky budou na náklady Kraje Vysočina svezeny a vyšetřeny autorizovanou laboratoří. 

„Plošné testování na mor včelího plodu realizoval Kraj Vysočina v letech 2016 a 2020. Vyšetřeny byly vždy vzorky z přibližně 80% stanovišť včelstev, což je důležité pro průkaznost vyšetření a efektivní boj s nákazou. Toto číslo je bezkonkurenčně nejvyšší v celé ČR. Patří velký díky všem zapojeným včelařům za spolupráci,“ uvedl Pavel Hájek a doplnil: „S nabídkou dalšího testování přicházíme na základě dlouhodobé komunikace se včelaři a orgány státní veterinární správy. Prevence je levnější než léčba. Včelaři navíc vydaný certifikát mohou použít i jako doklad o bezinfekčnosti včelstev pro své zákazníky i v zákonem vyžadovaných situacích.“

Mor včelího plodu je závažné onemocnění včelstev, které způsobuje každoročně citelné ztráty v chovech včel. Jednou z cest, jak tyto ztráty omezit, je systém prevence. Použití preventivních opatření v chovech s nízkým i vysokým počtem včelstev na stanovišti může hrát zásadní roli v boji s touto nákazou. Ztráty, které vznikají v souvislosti s výskytem moru včelího plodu, nejsou jen přímé, tedy ztráty kondice včelstev a jejich užitkovosti, ale i nepřímé, vznikající v souvislosti s likvidací ohnisek a vymýcení nákazy.

Zdroj: Kraj Vysočina 

Při posledním vyšetření v roce 2020 bylo 23 pozitivních vzorků, a to přesto, že v té době Státní veterinární správa na území kraje neevidovala žádné ohnisko ani ochranné pásmo nákazy. Včasným odhalením nákazy se zabránilo jejímu šíření. „V současné době se na území kraje také žádné ohnisko nenachází a na hranicích kraje jsou vyhlášena pouze dvě ochranná pásma," ujistila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Kraje Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky včelstvo, včely, mor, plod, kontrola, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině probíhá preventivní vyšetření moru včelího plodu. Před čtyřmi lety bylo 23 pozitivních vzorků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.