Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Přípravy na velkou vodu na Vysočině: Hasiči staví protipovodňové stěny. Co (ne)dělat v případě povodní?

, aktualizováno 12. září 2024, 16:45

Na více místech Vysočiny hasiči kvůli očekávaným velkým dešťům preventivně osazují protipovodňové zábrany a chystají pytle s pískem. Zábrany už jsou u Balinky ve Velkém Meziříčí, ochranné stěny hasiči podle jejich webu budují například i v Třebíči, Humpolci a Pelhřimově. Povodí upouští vodu z přehrad v kraji, jako je Vír a Mostiště, i z menších nádrží. Novinářům to řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) po dnešním zasedání krajské povodňové komise.

Lidé by měli zabezpečit svůj majetek a rozmyslet si program pro nejbližší dny, řekl Schrek. Organizátorům doporučil, aby zvážili odložení chystaných akcí. „Nechceme obyvatele děsit, chceme informovat o reálných rizicích," řekl hejtman Vítězslav Schrek, který krajské povodňové komisi předsedá. Jejího dopoledního jednání se kromě hasičů zúčastnili zástupci armády, policie, krajské hygienické stanice, povodí i brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Zasedají také povodňové komise v obcích s rozšířenou působností na Vysočině.

Aktuální informace najde veřejnost na webu a facebooku kraje.

„V současné době monitorujeme situaci v celém kraji," řekl Jiří Němec, ředitel krajského hasičského záchranného sboru. Kromě budování protipovodňových stěn v rizikových lokalitách hasiči procházejí problémová místa v obcích, čistí mostní propustky a hlásí aktuální stav na tocích. „Z našich skladových zásob zapůjčujeme pytlovačky písku na základě žádostí obcí," řekl. Zvýšil se počet pracovníků na operačním středisku, které přijímá tísňová volání.

V kraji začalo pršet v noci na dnešek. Podle předpokladu by v deštích, které přejdou přes Česko včetně Vysočiny, mohlo v příštích čtyřech dnech spadnout v úhrnu 300 až 350 milimetrů vody. „Což je voda, na kterou se musíme připravit. V našem regionu může na některých tocích způsobit nepříjemné situace," řekl hejtman. Do pátku by se dešťová voda mohla vsakovat do půdy, nejkritičtější by podle nynějších predikcí mohla být sobota. Od pátečního večera má navíc foukat vítr, upozornil.

Ve Velkém Meziříčí hasiči kvůli hlášeným dešťům osadili protipovodňové zábrany

Ve Velkém Meziříčí na Žďársku hasiči kvůli hlášeným extrémním dešťům osadili protipovodňové zábrany u toků Balinka a Oslava. Rozhodla o tom povodňová komise města, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Povodí Moravy už v úterý uvedlo, že...

Ve čtvrtek 12. září zasedaly protipovodňové komise města a ORP Třebíč. „Hasiči jako preventivní opatření staví v Třebíči mobilní protipovodňové stěny, které budou odstraněny po pominutí nebezpečí, a budou připraveni na další opatření podle toho, jak se bude vyvíjet situace, stejně jako Policie ČR a strážníci Městské policie Třebíč," informovala dnes odpoledne Irini Martakidisová, mluvčí Třebíče. 

K výstraze se dnes odpoledne vyjádřilo také město Havlíčkv Brod. „Město ujišťuje veřejnost, že je na případné povodňové nebezpečí připraveno. Ve spolupráci s IZS  budou nadále přijímána preventivní opatření a průběžně monitorován stav vodních toků. Současně dojde k úpravám plánovaných víkendových kulturních a sportovních akcí. Některé zůstanou zachovány, jiné se ruší," sdělila novinářům mluvčí havlíčkobrodské radnice Zuzana Melounová. 

„Akci rušíme." 

Na výstrahu meteorologů reagují také někteří organizátoři víkendových akcí na Jihlavsku. O zrušení sobotního Jednorožného rožnění v Třešti na Jihlavsku informovali organizátoři dnes po obědě. „S velkou lístostí oznamujeme, že sobotní slavnost Jednorožné rožnění se ruší . Vzhledem k velmi nepříznivé a tentokrát i velmi pravděpodobné předpovědi nebude možné naši slavnost uskutečnit. Věříme, že nám to počasí v příštím roce vynahradí a budeme si moci den užít se vším všudy. Děkujeme za pochopení," sdělili organizátoři na Facebooku. 

Konat se nebude ani čtvrteční akce Volný čas není nuda, ta měla proběhnout zítra od 15 do 18 hodin na jihlavském Masarykově náměstí. „Velmi se omlouváme, ale vzhledem k předpovědi počasí na zítřek, jsme se rozhodli akci zrušit..." vzkázali na facebookové stránci události organizátoři. 

„Pravidelný páteční koncert Brána Jihlavy přesune z Masarykova náměstí operativně na jiné vhodné místo, bude o tom aktuálně informovat na webu a sociálních sítích," dodal mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Co případně sbalit do evakuačního zavazadla?

Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění obydlí na delší dobu. Jako evakuační zavazadlo poslouží třeba kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo je nutné označit jménem a adresou. 

Doporučený obsah evakuačního zavazadla: 
-
základní trvanlivé potraviny (nejlépe v konzervách), dobře zabalený chléb a pitná voda – vše na dva až tři dny
-  předměty denní potřeby, (jídelní nádobí a příbor, otvírák, ostrý nůž, hrnky)
-  užívané léky, toaletní a hygienické potřeby
-  osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
- náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka
-  přenosné rádio s rezervními bateriemi, mobil, přenosná svítilna, zápalky, nůž knížky, stolní hry, hračky apod.

Zdroj: HZS ČR 

Knihlava bude jinde 

Tuto sobotu se v Jihlavě v areálu Sila měla konat akce s názvem Knihlava. Organizátoři dnes redakci Drbny informovali o změně místa konání. „Kvůli hlášené nepřízni počasí a aktuálním výstrahám bohužel není možné Knihlavu uskutečnit v areálu Sila, ačkoliv jsme na variantu běžného deště byli připraveni. S velkou vstřícností nám svoje zázemí nabídlo DKO, kde se festival dobrého čtiva v pátek a sobotu odehraje," sdělila za organizační tým Kateřina Vondráková. 

Knižní veletrh a denní doprovodný program se uskuteční ve foyer Domu kultury. Večerní koncerty se odehrají na malé scéně DKO. „Věříme, že tento přesun nijak neovlivní kvalitu programu a celé atmosféry festivalu," vzkázala Vondráková. 

Rušení akcí v Třebíči a Žďáru 

Ke zrušení Dne města přistoupilo i město Třebíč. „Vzhledem k meteorologickým předpovědím, které predikují extrémní déšť a silný vítr, se akce na Karlově náměstí ruší, včetně Dne otevřených dveří v Základní umělecké škole Třebíč. Zůstávají památky a expozice města Třebíč a Muzea Vysočiny Třebíč se vstupem zdarma od 9 do 17 hodin v rámci Dnů evropského dědictví a také městská autobusová doprava pro všechny zdarma po celý den," informovala Třebíč na svém Facebooku. 

V sobotu 14. září se ve Žďáru nad Sázavou nebude konat ani Putování po Farských. „Bohužel pohled z okna i do předpovědních radarů nás nutí zrušit sobotní Futrování na Farských. Omlouváme se, ale i přes několik plánovaných variant jsme nakonec nenašli jiné řešení. Omlouváme se a děkujeme za pochopení," sdělili dnes dopoledne organizátoři na Facebooku. 

Apel od ministra 

Na organizátory akcí, které jsou naplánovány od čtvrtka do neděle, apeloval ministr vnitra Vít Rakušan na odpolední mimořádné tiskové konferenci s tím, že je vhodné zvážit zrušení těchto akcí. Zejména pak těch, které se konají poblíž vodních toků. Zároveň varoval před povodňovou turistikou. 

Co (ne)dělat při povodních

- vyklidit okolí svých domů, zvlášť v záplavových oblastech
- dodržovat pokyny povodňové komise, hasičů, PČR a městské policie
-  nechodit do podmáčených oblastí
- parkovat na vyvýšených místech
-  sledovat informace od města na webu a facebooku 

Zdroj: Město Třebíč 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Města Třebíč | Zdroj HZS ČR, Kraj Vysočina, Město Havlíčkův Brod, Město Třebíč

Štítky povodeň, počasí, hasiči, správa, záplavy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na velkou vodu na Vysočině: Hasiči staví protipovodňové stěny. Co (ne)dělat v případě povodní? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.