Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Na Vysočině je zákaz koupání v Kachličce a Ředkovci. Rizikovou vodu má Sedlice a Trnávka

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybnících Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku. U Sedlice a Trnávky na Pelhřimovsku sice krajská hygienická stanice tento zákaz zrušila, ale kvalita vody v těchto nádržích je stále nízká a pro rekreanty představuje zdravotní riziko. Vodu nevhodnou ke koupání mají podle aktuálních údajů hygieniků také Břevnická nádrž u Chotěboře a rybník Domanínský poblíž Bystřice nad Pernštejnem.

Voda se v posledních dnech zhoršila v přehradě Dalešice na Třebíčsku, obsahuje větší množství sinic a chlorofylu, podobně jako v rybníku Sykovec u Tří Studní na Žďársku. Po koupání v nich by se lidé měli osprchovat.

Z 16 přírodních koupališť kontrolovaných hygieniky si do tohoto týdne udržely na Jihlavsku čistou vodu rybníky Velký a Malý Pařezitý a biotop Malvíny v Třešti a na Žďársku dvousethektarové Velké Dářko. Na Pelhřimovsku má pořád čistou vodu s průhledností přes tři metry zatopený lom u Horní Cerekve. Teplota vody se v těchto nádržích pohybuje okolo 23 až 24 stupňů Celsia.

Mírně nižší kvalitu vody mají žďárská pilská nádrž a rybníky Koupaliště v Novém Městě na Moravě a Medlov u Fryšavy pod Žákovou horou.

Spolupráce se Státním zdravotním ústavem 

Hygienici kontrolují 19 přírodních koupališť a biotopů v kraji.  O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Hygienici na Vysočině během těchto monitoringů spolupracují se Státním zdravotním ústavem. 

VIDEO: Má rybník čistou vodu? Lidem na Vysočině napoví barevný smajlík

K běžným povinnostem krajských hygieniků v tomto předletním a následném letním období patří pravidelný monitoring jakosti vody v koupacích plochách. O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví....

Jak mluvčí KHSV Jana Böhmová před časem řekla redakci Drbny, na kvalitu vody má velký vliv počasí.  „Kvalitu mohou ovlivnit přívalové deště a třeba i vysoká teplota. Když je velké teplo, tak to pak podporuje množení sinic. Pak doporučujeme se zde nekoupat, protože sinice mohou citlivějším osobám způsobovat alergie, záněty očí či nosní sliznice. Zároveň sinice produkují toxiny, které mohou být pro citlivé jedince také nebezpečné v tom smyslu, že mohou způsobovat třeba střevní problémy,“ jmenuje mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Barevné smajlíky 

Kvalita vody je hodnocená takzvanými smajlíky. Modrý značí to, že je voda v naprostém pořádku. Zelený smajlík značí, že už tam je drobné znečištění. Nejhorší kategorií je červená a černá barva. „V případě černého smajlíka hygienici vystaví zákaz koupání. To je voda natolik znečištěná, že může způsobovat vážné zdravotní problémy a může dojít k ohrožení veřejného zdraví,“ upozornila Böhmová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina

Štítky koupání, hygienici, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je zákaz koupání v Kachličce a Ředkovci. Rizikovou vodu má Sedlice a Trnávka | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.