Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Lyžaři na Vysočině o víkendu zaplnili sjezdovky i běžkařské tratě. Láká také ledová stěna ve Víru

Na Vysočině se o víkendu střídaly stovky lyžařů na sjezdovkách i v běžkařských tratích. Správci skiareálů ČTK řekli, že návštěvnost sjezdovek byla dobrá, ale ne rekordní, lyžovalo se bez front u vleků a lanovek. V sobotu zřejmě část lidí odradilo oblačné počasí s mlhami,v neděli místy svítilo slunce. Ve Víru na Žďársku přibližně 250 zájemců pod dohledem zkušených horolezců zkoušelo lezení v ledu.

Český horolezecký svaz na vírské ledové stěně od soboty do neděle pořádal metodické lekce pro veřejnost. „Tento víkend je beznadějně plno, o tu akci je veliký zájem,“ řekl ČTK Slávek Matuška ze spolku, který stěnu provozuje.  Lidé přijeli kupříkladu i z Prahy, Karlovarska a Moravskoslezského kraje.

Ledová stěna vytvořená uměle na skále nad řekou Svratkou je letos pro lezce otevřena od 7. ledna, doposud se na ní vystřídalo asi 800 lezců. Zájem o lezení podle Matušky trvá. Termíny víkendového lezení bývají zaplněné i dva dny předem, lidé přicházejí také ve všedních dnech. Skálu teď místy pokrývá až metr silná vrstva ledu. „Je velmi dobrá prognóza, že s ledem vydržíme po celý únor,“ uvedl Matuška. 

Na Vysočině je podle údajů na webu otevřeno kolem dvou desítek sjezdovek. „Návštěvnost byla dobrá,“ zhodnotil tento víkend Karel Klapač, správce novoměstské sjezdovky Harusův kopec. Další stovky lidí využily běžecké tratě, jichž je kolem Nového Města na Moravě upraveno 135 kilometrů.  Parkoviště u nich dnes byla plná aut. Na sjezdovce Šacberk u Jihlavy se o víkendu rovněž vystřídaly stovky lyžařů, také tam se lyžovalo bez front.

Autoři | Foto www.ledovastenavir.cz

Štítky sjezdovka, Kraj Vysočina, Vír, lezení, okres Žďár nad Sázavou, Praha, Karlovarský kraj, Moravskoslezský kraj, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři na Vysočině o víkendu zaplnili sjezdovky i běžkařské tratě. Láká také ledová stěna ve Víru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.