Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Hygienici už zkontrolovali téměř stovku dětských táborů, odhalili často jen drobné závady

Prázdniny jsou časem dětských letních táborů, krajští hygienici jich za červenec zkontrolovali pětadevadesát plus dvě jiné podobné akce pro děti. Podívali se i na šest stravovacích provozů, které zajišťují stravování na táborech.

„Zjištěné závady se týkaly nedostatku ve zdravotní dokumentaci, v ubytování, v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí a ve dvou případech ve stravování,“ okomentovala výsledky kontrol mluvčí Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová. Závady však byly spíše drobnější.

Dvě akce například nebyly nahlášené na hygienu. „V jednom táboře jsme zjistili, že nebyly dobře zajištěny podmínky osobní hygieny, protože v blízkosti WC chyběla voda na mytí rukou dětí. Jinde kontrola odhalila nedostatky v ubytování, ve stanech nebyly prostory pro uložení věcí izolované proti vlhkosti,“ zmínila dále Kamila Hodačová, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých KHSV.

Ze šesti kontrolovaných stravovacích služeb byla polovina se závadou. V jednom případě našli hygienici potraviny po době jejich expirace, provozovatel je musel zlikvidovat a čeká ho finanční sankce.

Tři evakuace kvůli záplavám

Situace na táborech je však stále klidná, nebyl vydaný žádný zákaz konání akce. Hygiena dostala dva podněty. „Jeden upozorňoval na špatné skladování potravin a možnost jejich zkažení. Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že nejsou dodržovány podmínky skladování, doba použitelnosti a minimální trvanlivosti skladovaných potravin. Byla nařízena likvidace potravin,“ sdělila mluvčí.

Druhý podnět upozorňující na nevyhovující podmínky ubytování, skladování lůžkovin, stravování, výskyt hlodavců a nakládání s odpady byl vyhodnocen jako nedůvodný. Na žádném táboru neřešili hygienici šířené infekčního onemocnění, tři tábory museli hasiči evakuovat z důvodu záplav.

Kvůli bouřce evakuovali hasiči dva dětské tábory. Odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu

Silné bouřky dorazily ve středu večer i na Vysočinu. Hasiči řešili desítky zásahů, převážně šlo o popadané stromy a větve na silnicích a o odčerpávání vody. Z bezpečnostních důvodů také museli evakuovat dva dětské tábory.

K poslednímu červenci bylo na Vysočině nahlášeno 257 zotavovacích akcí o 366 bězích. „Přihlášeno je na ně 25 884 dětských účastníků. Dále je hlášeno pětačtyřicet jiných podobných akcí o devětapadesáti bězích, kterých se zúčastní 1 361 dětí,“ uzavřela Böhmová.

Ohodnoť článek

Štítky dětský tábor, hygiena, stravování, jídlo, skladování, nedostatky, krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici už zkontrolovali téměř stovku dětských táborů, odhalili často jen drobné závady | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.