Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Podle úřadů na Vysočině mohou potíže stavebního řízení ohrozit plnění lhůt

Podle stavebních úřadů a zástupců radnic na Vysočině, které oslovila ČTK, je potřeba rychle zlepšit nový systém stavebního řízení, aby bylo možné dodržet zákonné lhůty pro vyřízení nových podání. Architekt Jaroslav Huňáček, předseda představenstva krajské hospodářské komory, míní, že řešením nynějších problémů mohlo být to, kdyby na stavebních úřadech souběžně s novým systémem fungoval alespoň do konce roku i ten původní.

„Nějakým způsobem by si to sedlo," řekl Jaroslav Huňáček, který je také jihlavským radním (za ODS a KDU-ČSL). Uvedl, že se digitalizaci nebrání. Souběh obou systémů by podle jeho názoru umožnil vyladění nového systému, odstranění jeho chyb, zjednodušení agendy a proškolení úředníků, kteří jsou teď přetížení.

Na špatné fungování nových systémů si stavební úřady v zemi stěžují od jejich spuštění 1. července. Stavebníci a projektanti se snažili podat co nejvíc žádostí na tyto úřady do konce června. Jedna z oslovených architektonických kanceláří v Jihlavě uvedla, že teď pracuje na studiích, pro které nepotřebuje povolování. Předpokládá, že se k novému systému stavebního řízení bude muset připojit na podzim.

Mluvčí jihlavské radnice Aneta Hrdličková sdělila, že za první měsíc fungování nového systému přišlo na stavební úřad nových žádostí minimum. Pracovníci se je zatím snaží vyřešit způsobem pokus - omyl. „A pokud se po velkém úsilí podaří nějaké opatření vydat, tak systém není schopen relevantně odpovědět, zda bylo doručeno a jak. Tím se celé řízení prodlužuje a ohrožuje tak zejména samotné stavebníky, kteří již mají například nasmlouvané následné práce," uvedla Aneta Hrdličková. 

„Potýkáme se asi se stejnými problémy jako většina stavebních úřadů v naší republice," řekl Jiří Fiala, tajemník městského úřadu v Humpolci. Uvedl, že se úředníci snaží v novém systému stavebního řízení zorientovat, posílají dotazy na linku ministerstva pro místní rozvoj. Zároveň zpracovávají velké množství podání doručených do konce června. „Musíme se k tomu postavit pozitivně, protože od nás to ti lidé jako od veřejné správy očekávají," míní.

Nových podání dostal i tento úřad v červenci minimum, u nich podle tajemníka může být problém s dodržením termínu pro jejich vyřízení. Zároveň uvedl, že pokud budou včas doplněné chybějící funkcionality, jak to slibuje ministerstvo, mohlo by se to přece jen stihnout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stavby, správa, zákon, obce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle úřadů na Vysočině mohou potíže stavebního řízení ohrozit plnění lhůt | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.