Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Malé obce na Vysočině si půjčují na opravy silnic i kanalizace. Největší dluh mají Jindřichovice

Mezi zhruba 500 obcemi v Česku, které by zkraje minulého roku nesplnily pravidla nového zákona o rozpočtové odpovědnosti kvůli poměru svého dluhu vzhledem k ročním příjmům, jich je z Vysočiny 44. Podle údajů ministerstva financí jde převážně o obce s desítkami nebo stovkami obyvatel, které si půjčily peníze kupříkladu na opravy silnic a na dotované stavby čistíren odpadních vod.

Zákon zavádí nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů. U 502 sídel v ČR převyšoval jejich dluh ke konci roku 2015 průměr jejich příjmů za poslední čtyři roky o více než 60 procent, což je hranice stanovená novým zákonem. V případě překročení tohoto limitu má obec dluh podle nastavených pravidel snižovat, aby jí nehrozilo krácení podílu na sdílených daní. Starostové, které oslovila ČTK, vesměs uvedli, že ročně splácejí vyšší než požadované částky.

Z obcí na Vysočině převyšovaly na konci roku 2015 nejvýrazněji poměr mezi dluhem a ročními příjmy Jindřichovice na Jihlavsku, v celostátním seznamu byly na 35. místě. Vesnice s 89 stálými obyvateli měla za poslední čtyři roky průměrný příjem 1,3 milionu korun za rok. Dluh obce k 31. prosinci 2015 činil 2,1 milionu, v poměru k příjmům 161 procent.

„Půjčili jsme si, protože jsme museli dodělat opravy komunikací. Když máte milion korun ročně, tak to nestačí,“ řekl ČTK starosta Jindřichovic Miroslav Brunner. Obec ročně splácí 200 tisíc korun a úroky. Na větší investice si musela půjčovat i dříve, kdy musela hospodařit s ještě menšími penězi. Počátkem 90. let se její roční příjmy pohybovaly jen kolem 130 tisíc korun, později stouply na 300 tisíc korun. Starosta podotkl, že stát by měl malým obcím místo jejich omezování spíš pomáhat.

Splácení by neměl být problém 

Druhá obec z Vysočiny, Javorek na Ždársku, je v celostátním seznamu na 58. místě. Koncem roku 2015 měl podle údajů v seznamu Javorek dluh kolem dvou milionů korun při průměru ročních příjmů 1,4 milionu. Obec si vzala úvěr před sedmi lety na stavbu čistírny odpadních vod a kanalizace skoro za 12 milionů korun, na niž sehnala dotaci. Starosta Miroslav Škapa ČTK řekl, že úvěr je splácen a dluh činí 1,1 milionu korun. Obec se stovkou stálých obyvatel leží v CHKO Žďárské vrchy, v létě je díky rekreantům ve vsi zhruba dvojnásobek lidí.

Na 68. místě republikového seznamu figuruje třetí obec z Vysočiny - Zárubice na Třebíčsku. Její dluh předloni činil 6,9 milionů korun při průměrných ročních příjmech 5,2 milionu. Tato obec se 120 obyvateli si před dvěma lety rovněž půjčila na dotovanou stavbu čistírny odpadních vod a kanalizace s celkovými náklady 17 milionů korun. „Máme to spočítané, že splácení by neměl být problém,“ uvedl starosta Luboš Křivánek. Peníze si obec půjčila na deset let, i když má vlastní finanční rezervy. Podle starosty dostala výhodný úvěr.

Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který zavádí nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. V účinnost zákon vstoupí zřejmě v únoru, opatření pro samosprávy mají začít platit od příštího roku. Normu kritizovali senátoři, podle nichž zasahuje do ústavního práva obcí ohledně jejich hospodaření. Chystají kvůli tomu podnět Ústavnímu soudu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Kraj Vysočina, oprava, kanalizace, Jindřichovice, peníze, Česko, Ministerstvo financí České republiky, Starostové a nezávislí, Miloš Zeman, Javorek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé obce na Vysočině si půjčují na opravy silnic i kanalizace. Největší dluh mají Jindřichovice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.