Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Fungují dvě desítky sjezdovek. Na své si přijdou také běžkaři

Na Vysočině jsou otevřeny dvě desítky sjezdovek. Na řadě míst kraje najdou lyžaři také upravené stopy, jen kolem Nového Města na Moravě jich vede 150 kilometrů. Podmínky pro lyžování hodnotí správci zimních areálů jako nejlepší za poslední léta. Ve Žďáru nad Sázavou připravují pracovníci pro bruslení 333 metrů dlouhý rychlobruslařský ovál. ČTK to řekl Vladimír Kovařík z městské organizace Sportis, která se o sportoviště stará.

Sjezdovky vybavené sněhovými děly pokrývá i přes půl metru sněhu. Na Šacberku u Jihlavy ho leží metr. „Sněhové podmínky jsou úplně ideální,“ řekl Pavel Havlíček, který sjezdovku provozuje. Díky přírodní sněhové pokrývce najdou lidé v jejím okolí navíc 13 kilometrů stop upravených rolbou.

V Novém Jimramově na Žďársku mohou lyžaři kromě sjezdovky a 800 metrů dlouhé skikrosové tratě vyzkoušet i lyžování ve volném terénu. Podrobnosti k provozu sjezdovek Vysočiny jsou na webu.

Upravené stopy najdou běžkaři také kupříkladu kolem Havlíčkova Brodu, Telče či Humpolce. Řadu vzájemně propojených okruhů mohou využívat na Žďársku, kde se podle místních lidí teď dá na běžkách dojet ze Žďáru nad Sázavou přes Nové Město na Moravě až do Bystřice nad Pernštejnem, vzdálené po silnici 26 kilometrů.

Jen kolem Nového Města na Moravě vede 150 kilometrů tras pro běžkaře.  „Tratě jsou upraveny jak pro bruslení, tak pro klasiku,“ řekl Karel Klapač, správce skiareálu Harusův kopec. Kupříkladu ve Třech Studních jde i šest stop vedle sebe. Velké parkoviště pro odstavení aut najdou rekreanti ve Vlachovicích, což je další výchozí místo běžkařských tras u Nového Města.

Na zaledněném rychlobruslařském oválu u zimního stadionu ve Žďáru nad Sázavou budou první akcí sobotní závody dračích saní, které tam uspořádá Windsurfing Club Velké Dářko. Podle pořadatelů jde o jedinečný závod v Evropě i ve světě, vyjma Číny. Ve Žďáru nad Sázavou se uskuteční počtvrté.

Autoři | Foto Facebook: Skiareál Šacberk

Štítky Kraj Vysočina, sjezdovka, běh na lyžích, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Vladimír Kovářík, okres Žďár nad Sázavou, Jihlava, Šacberk, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Fungují dvě desítky sjezdovek. Na své si přijdou také běžkaři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.