Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

PŘEHLED: Unie 20 let podporuje i Kraj Vysočina. Peníze šly na obchvaty, do škol i lidem na nové kotle

Česká republika se 1. května 2004 stala členským státem Evropské unie (EU). Letos si tedy připomínáme dvacetileté výročí. Jak uvádí statistika Ministerstva pro místní rozvoj ČR, za posledních dvacet let podpořily evropské fondy na území Kraje Vysočina projekty různých žadatelů částkou více než 74 miliard korun. Samotný Kraj Vysočina má na kontě projekty za více než 13,5 miliardy korun.

Doprava

„Nejvyšší dotace z evropských fondů, konkrétně více než 6,5 miliardy korun, šly na pomoc s modernizací krajské silniční sítě včetně výstavby nových obchvatů. Největšími realizovanými projekty krajské samosprávy byly například obchvat Velkého Beranova, obchvat Nového Veselí, Lukavce, Bohdalova, Oslavičky, Trnavy nebo Příseky,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Sociální oblast

Evropské peníze šly třeba i do sociálních služeb. „Více než dvě miliardy pomohly sociálním službám, kde zmíním především transformaci pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním znevýhodněním, kteří díky tomu přecházejí z velkých ústavů do bytů nebo domů rodinného typu v běžné zástavbě,“ doplnila výčet Hana Hajnová.

Pokud jde o končící programové období 2014 – 2020, ze statistik mezikrajského srovnání čerpání EU fondů plyne pro Vysočinu jednoznačné prvenství z pohledu výše získané dotace v přepočtu na jednoho obyvatele. „Zatímco republikový průměr je 60,5 tisíc korun dotace na jednoho obyvatele, na Vysočině tato částka činila 82,3 tisíc korun – jednoznačně nejvíce mezi čtrnácti kraji,“ dodala Hana Hajnová.

Zdravotnictví 

Klíčovým finančním zdrojem pak byly unijní fondy pro krajské zdravotnictví. „Za posledních dvacet let se zásadně změnila podoba krajem zřizovaných nemocnic, zvýšila se úroveň zázemí pro pracovníky i komfort pro pacienty,“ vyzdvihla Hana Hajnová s tím, že do všech nemocnic přibyly moderní diagnostické přístroje.

Podpory se dočkalia také krajská záchranná služba. Ta má díky evropským penězům k dispozici jedno z nejmodernějších výcvikových středisek v České republice, inovované přístrojové vybavení i vozový park. 

Kultura a cestovní ruch 

EU na Vysočině podpořila také krajskou kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. „Kraj Vysočina s jejich pomocí uskutečnil například generální rekonstrukci zámku v Třebíči nebo hradu Roštejn, revitalizuje Hrad Kámen a aktuálně připravuje výstavbu edukačního centra pro Muzeum Vysočiny Jihlava. Krajská destinační agentura Vysočina Tourism pak čerpala evropskou podporu na zvýšení návštěvnosti regionu, společně s partnery v Rakousku realizovala projekt Památky žijí nebo připomněla česko-rakouskou sklářskou tradici," doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Školství 

Také oblast školství za dvacet let zaznamenala velký posun. Do sektoru školství přinesly evropské fondy možnost dovybavení všech stupňů škol v souladu s nejnovějšími standardy. Podpořily také zvyšování odbornosti učitelů a kompetencí žáků, včetně rozšíření možností studovat v zahraničí.

Životní prostředí 

Finanční podpora šla také do životního prostředí. V oblasti ochrany životního prostředí Kraj Vysočina spolufinancuje projekty revitalizace parků, buduje novou návštěvnickou infrastrukturu v chráněných přírodních oblastech a obnovuje malé vodní nádrže. „Nezapomínáme ani na své občany, kterým jsme významně pomohli s výměnou starých kotlů na tuhá paliva,“ připomněla Hana Hajnová s tím, že od roku 2016 kraj v šesti vlnách takzvaných kotlíkových dotací schválil téměř 9,5 tisíce žádostí za 1,046 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky EU? Evropská unie, člen, podpora, investice, dotace, projekt, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Unie 20 let podporuje i Kraj Vysočina. Peníze šly na obchvaty, do škol i lidem na nové kotle | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.