Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Přestože se bude dětský domov v Budkově v budoucnosti stěhovat, kraj ho za 22 milionů opravil

Kraj Vysočina opravil téměř za 22 milionů korun dětský domov v Budkově na Třebíčsku. Investice do zařízení sídlícího v bývalém zámku byla nutná navzdory tomu, že by se umístění domova mělo v budoucnu změnit.

„Dostáváme dotazy, proč investujeme do objektu, jako je Budkov, když víme, že do několika let se to bude muset opouštět. Ale je to kvůli tomu, abychom zvýšili standard po tu dobu, kdy budeme muset toto pracoviště ještě využívat, ať už z hlediska energetiky nebo životního komfortu pro umístěné děti,“ řekl krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti).

Dle plánů transformace péče o děti by měly do budoucna dětské domovy fungovat v samostatných rodinných domech. Na Vysočině to podle Břížďaly nebude dřív než za pět let.

Zámky nejsou vhodné

Domov v Budkově formálně spadá pod dětský domov v nedaleké Jemnici. Podle Břížďaly je jedním ze dvou pracovišť, které si v kraji vyžádají změnu umístění. Druhým je Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře, který je také umístěný v zámku. Zámky jsou přitom objekty, které jsou dlouhodobě i ze strany ministerstva práce a sociálních věcí hodnocené jako pro dětské domovy nevhodné.

„Jsme dost kritizováni jak českou školní inspekcí, tak různými kontrolami, že zámek není vhodné prostředí pro děti. I když musím říct, že my se tu cítíme velice dobře, zvlášť když tady k tomu máme dvanáctihektarový park. To je pro děti úžasné,“ řekla ředitelka domova Jiřina Kühnelová.

V zámku v Budkově od 50. let sídlí dětský domov. Teď dostane novou fasádu, okna a dveře

Rok a půl by měla trvat dlouho připravovaná a plánovaná oprava budovy zámku v Budkově na Třebíčsku. Ta bude zahájena na začátku srpna, odhadovaná cena je kolem 20 milionů korun.

Oprava zámku trvala rok a půl. Podle ředitelky byla nejdůležitější výměna a repase oken. „Byla v tak katastrofálním stavu, že už nám tam děti prostrkávaly tužky, pořád se ztrácely pastelky. Na zimu jsme museli okna šroubovat do okenních rámů, oblepovat je izolepou, dávat k nim deky, abychom udrželi teplo v místnostech. Okna byla úplně zásadní, i kdyby nedošlo na nic jiného,“ řekla Kühnelová.

Vedle toho se na zámku opravovala fasáda, obnovovala se hydroizolace nebo balkony. „Dodatečně byla do projektu zahrnuta i obnova schodiště a oprava opěrné zdi. V nádvoří objektu byly provedeny restaurátorské práce na kamenných ostěních dveří. Vše probíhalo pod dohledem památkářů,“ řekl krajský radní pro majetek Karel Janoušek (ODS + STO).

Podoba odpovídá historii

Opravy akceptovaly původní architektonické prvky, což kromě jiného znamenalo odstranění betonových tarasů. Zámek dostal vnější podobu odpovídající dochovaných historickým fotografiím.

Dvoupodlažní objekt původně postavený jako sídlo Jana z Budkova stojí v obci od 14. století. Původně šlo o vodní tvrz. Na začátku 16. století byla přestavěna v pozdně gotickém stylu, následně na gotický zámek s pozdními barokními interiérovými úpravami. Jako dětský domov je objekt využíván od padesátých let minulého století.

Od roku 2018 je budkovský domov sloučený s dětským domovem v Jemnici. V Budkově je nyní 32 dětí, plný stav. Plno je i v Jemnici, kde žije 24 dětí. Kromě tohoto pracoviště zřizuje Kraj Vysočina dalších šest dětských domovů, žije v nich přes dvě stě dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Budkov, dětský domov, zámek, stěhování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestože se bude dětský domov v Budkově v budoucnosti stěhovat, kraj ho za 22 milionů opravil | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.