Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na Vysočině žilo koncem loňského roku třicet tisíc cizinců. Více než dvě třetiny byly z Ukrajiny

Na Vysočině žilo koncem minulého roku 30 065 cizinců. Po předchozím nárůstu jejich počet vloni klesl o 2,4 procenta. Mezi regiony v Česku měla Vysočina třetí nejnižší počet cizinců, méně jich bylo jen v Olomouckém kraji a ve Zlínském kraji. Víc než dvě třetiny cizinců na Vysočině byly z Ukrajiny. Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet cizinců se zvýšil v roce 2022 kvůli válečným uprchlíkům, kteří do Česka přišli po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V roce 2021 žilo v Kraji Vysočina 13 941 občanů jiných států, o rok později jich úřady evidovaly 30 805. Vloni se počet snížil o 740 lidí. Statistici uvedli, že to vyplývá z předběžných údajů ředitelství služby cizinecké policie ministerstva vnitra.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva průmyslu a obchodu bylo ke konci roku 2023 zaměstnaných přes 22 500 cizinců. Meziročně se tento počet zvýšil o 6,7 procenta.

Z cizinců žijících na Vysočině bylo loni 69 procent Ukrajinců. Dalšími dvěma nejpočetnějšími skupinami byli Slováci s podílem 7,8 procenta a Vietnamci, kteří se na celkovém počtu cizinců v kraji podíleli 4,1 procenta. V kraji žilo také okolo 1000 občanů Mongolska a přes 600 Rumunů. Počty občanů Bulharska, stejně jako Maďarska, se blížily k 500.

Z celkového počtu obyvatel Vysočiny představovali vloni cizinci 5,8 procenta. Mezi obyvateli v celém Česku bylo ve stejné době 9,8 procenta občanů jiných zemí. V ČR žilo koncem minulého roku přes milion cizinců, meziročně se jejich počet snížil o 4,3 procenta.

51 procent mužů a 49 procent žen 

Mezi cizinci na Vysočině bylo vloni 50,9 procenta mužů a 49,1 procenta žen. Nejvíc cizinců se usadilo na Jihlavsku, kde jich žilo 10.370, tedy 34,5 procenta z celkového počtu v kraji. Druhý nejvyšší počet, 6148 cizinců, mělo Pelhřimovsko. Nejméně cizinců, 3734, žilo na Třebíčsku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paweł L./pexels

Štítky ČR, demografie, cizinci, ČSÚ, Vysočina, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině žilo koncem loňského roku třicet tisíc cizinců. Více než dvě třetiny byly z Ukrajiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.