Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Také na silnice Vysočiny ve čtvrtek vyrazí protestovat zemědělci. V pozoru bude i policie

Také zemědělci z Vysočiny plánují protestní jízdy. Ty proběhnou ve čtvrtek 22. února dopoledne ve všech okresech. Na jízdu budou dohlížet i policisté. Ty bude zajímat mimo jiné třeba i technický stav zemědělské techniky.

Jak dnes informovala policejní mluvčí Dana Čírtková, jízdy jsou naplánovány v době od 10 do 12 hodin.

Traktory a nákladní vozidla 

„Do jízdy na daných trasách by se mělo zapojit v našem kraji celkem 320 vozidel – bude se jednat o traktory, traktory s vlekem případně nákladní vozidla. Policisté budou po celou dobu protestní jízdy na jednotlivých trasách monitorovat. Budeme dohlížet zejména na to, zdali řidiči vozidel, kteří se do jízdy zapojí, dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Policisty bude také zajímat, zda k jízdě použili vozidlo, které je v řádném technickém stavu, tedy zdali je technicky způsobilé k jízdě po pozemní komunikaci," řekla Dana Čírtková. 

Policejní hlídky bude během namátkových kontrol zajímat i to, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu. Řidiči musí v případě jakéhokoliv porušení počítat s pokutou v maximální výši. „V případě zjištění dopravního přestupku nebo jiného porušení platných právních předpisů budeme postupovat nekompromisně a za případná porušení budeme ukládat sankce v maximální možné výši," upozornila Čírtková. 

Pondělní protest v Praze 

První protest mají zemědělci už za sebou, v pondělí 19. února přijeli do Prahy. Organizátorům ale protesty nevyšly podle jejich původních představ. Účastníků bylo méně, než očekávali, protest byl podle nich ukraden protivládními skupinami, a velká část se proto vrátila domů ještě před hlavní demonstrací. Pražané jsou ale spokojeni, dopravní kolaps se nekonal a traktory zaparkované na magistrále byly spíš atrakcí než problémem. Většina zemědělců ale odjela ještě před demonstrací na Malostranském náměstí. Měli pocit, že jim protest ukradli protivládní skupiny.

Se zemědělci se setkal i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jak řekl na místě, s protestujícími by chtěl k jednání raději sednout ke stolu. „Snažím se velmi trpělivě se všemi rozumnými jednat. A pokud jde o ty dnešní protesty, tak také odlišovat. Od těch některých organizátorů, kteří evidentně i svými vyjádřeními v rámci těch protestů sledují své vlastní politické zájmy,“ řekl Marek Výborný.

Na místě vyvěsili transparenty a mávali českými vlajkami. Občas pokřikovali na lidi dívající se z oken ministerstva, když znovu vyšel ministr Výborný, pískali a pokřikovali na něj „demisi". Kromě toho také skandovali klasické heslo „fialovej hnus" a zazpívali píseň Ach synku, synku.

Další protestní jízdy budou zítra 

Druhý protest, jehož důvodem je nesouhlas se zemědělskou politikou Evropské unie, je po celé zemi plánován právě na čtvrtek 22. února. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky protest, zemědělec, jízda, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na silnice Vysočiny ve čtvrtek vyrazí protestovat zemědělci. V pozoru bude i policie | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.