Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Vysočině přibudou sčítače u cyklotras. Kraj má v současnosti zatím čtyři

Kraj Vysočina chce mít lepší přehled o využívání cest pro cyklisty. Loni u nich nechal osadit čtyři automatické sčítače cyklistů a chodců, letos plánuje přidat další čtyři. Na uskutečnění této druhé etapy monitoringu je v krajském rozpočtu půl milionu korun. Část nákladů by ale mohla pokrýt dotace, o niž kraj žádá. V tiskové zprávě to uvedla náměstkyně hejtmana Jana Fischerová (ODS).

„Naším záměrem je postupné kompletní pokrytí páteřní sítě cyklotras v Kraji Vysočina,“ uvedla náměstkyně. Kraj chce mít přehled o využívání cyklotras mimo jiné i proto, aby mohl posoudit oprávněnost investic do této infrastruktury. Za první čtyři sčítače včetně potřebného software zaplatil 415 tisíc korun.

Na Vysočině bylo do loňska postaveno 110 kilometrů cyklostezek, tedy cest pro jezdce na kolech a chodce. Cyklotras vedoucích po běžných silnicích bylo vyznačeno 2448 kilometrů.

Dva sčítače kraje loni od července do konce září zaznamenávaly počty návštěvníků cyklostezky z Jihlavy přes Třebíč do Rakouska, další dva byly na cyklostezkách u Žďáru nad Sázavou a u Bystřice nad Pernštejnem.  Nasčítané počty lidí byly vysoké. Třeba stezku od žďárského rekreačního areálu Pilák do obce Polnička poblíž rybníka Velké Dářko denně v průměru využilo 995 lidí.

Vysočina dva roky dotuje rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky, předtím si kraj nechal zpracovat strategii jejich rozvoje. Mezi žadatele zatím rozdělil 5,5 milionu korun. Krajské peníze pomáhaly zlepšovat zázemí pro cyklisty a chystat dokumentaci pro stavby stezek. Loňský grantový program kraje zahrnoval rovněž opravy cyklostezek a cyklotras.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Kraj Vysočina, cyklistická trasa, cyklista, Jana Fischerová, ODS, cyklostezka, Rakousko, Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibudou sčítače u cyklotras. Kraj má v současnosti zatím čtyři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.