Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Malé prodejny padnout nenechají. Hejtmanství podpoří venkovské obchůdky, každému dá až šedesát tisíc

Kraj Vysočina bude i letos podporovat malé prodejny i další služby na venkově. Program s příznačným názvem Venkovské služby 2024 míří na obce do pěti set obyvatel. Takových je na Vysočině spousta a právě tam často prodejny bojují o přežití.

Každá obec může dostat až šedesát tisíc, kterými podpoří pojízdnou či kamennou prodejnu, ale třeba i poštu, knihovnu nebo turistický cíl. Už nyní jsou si jistí, že podají žádost, v Kalištích na Jihlavsku. „Je to samozřejmě významná částka na plat paní prodavačky. Asi bychom obchod udrželi i bez podpory, protože nám nechybní nadšení a věrní zákazníci, ale jsme rádi, že Kraj Vysočina podporuje venkovské prodejny,“ řekl k podpoře starosta František Szczyrba.

Obec Kaliště totiž tamní prodejnu U Lípy provozuje ve vlastní režii. Spíše než vydělávat se snaží mít nízké ceny a místní tam chodí rádi. Kromě toho nakupují i chalupáři z blízkého okolí. „Leden je slabý všude ale loni jsme měli tržby pěkné, průměrně 200 tisíc za měsíc. Jak to bude dál, to nevím ale snažím se dělat každý měsíc letáček se slevami a lákat místní k nakupování věnováním voucherů k narozeninám,“ odpověděl starosta na dotaz, jak se letos prodejně daří.

Pro řadu obcí pak je lákavou možností pojízdná prodejna. Vysočinou jezdí například Řeznictví Mareček, které vozí čerstvé maso a bezlepkové uzeniny, vše vlastní výroby. Firma má už tradici třiatřicet let. „Každý den zavážíme jiné obce, jak malé vesnice, tak i městyse a města, některé i dvakrát či třikrát do týdne. Poptávka po naši službě je velká, proto jsme pořídili již druhý rozvozový automobil,“ uvedl Karel Mareček. Těší ho, že se stálí zákazníci vracejí.

Záchrana prodejny v Řehořově 

Kraj Vysočina zároveň požádá o peníze z Ministerstva průmyslu a obchodu, které bude v rámci 3. Výzva programu Obchůdeck 2021+ také podporovat prodejny, ale zpětně za rok 2023. Tato pomoc ale bude mířit do obcí, které mají mezi pěti sty a tisícem, případně tisícem a třemi tisíci obyvateli, pokud je prodejna umístěna v místní části.

To je přesně příklad prodejny v Řehořově, místní části Kamenice. Tu se loni podařilo zachránit a lidé tam začali více nakupovat. „Každá podpora nám určitě pomůže a uspořené peníze můžeme investovat například do oprav cest. V současné době se v dolní části Řehořova chystá nová výstavba 27 parcel a věřím, že prodejna v Řehořově bude v budoucnu i v plusu,“ doufá předseda osadního výboru Jan Rathouský.

Vyhlášení programu musí ještě na začátku února schválit zastupitelstvo, žádost bude následně možné podat od 11. do 22. března. . „Alokace programu byla oproti roku 2023 navýšena o dva milióny korun na celkových devět miliónů korun, měly by tak být podpořeny v podstatě všechny projekty, pokud jejich počet bude obdobný jako v roce 2023, kdy bylo podáno 170 projektů,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová (Piráti). Loni se totiž na všechny nedostalo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky obchody, prodejny, pojízdné prodejny, pošta, podpora, Kraj Vysočina, dotace, Kaliště, Řehořov, Řeznictví Mareček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé prodejny padnout nenechají. Hejtmanství podpoří venkovské obchůdky, každému dá až šedesát tisíc | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.