Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Vysočina příští rok utratí téměř 10 miliard korun. Nejvíce podpoří školství a dopravu

Kraj Vysočina příští rok utratí 9,7 miliardy korun, v porovnání s výdaji schválenými pro letošek částka stoupne o 12 procent. Nejvíc peněz tradičně padne na školství a na dopravu. Krajská samospráva také počítá s tím, že skoro zdvojnásobí objem projektů uskutečňovaných s evropskou dotací.

Kvůli jejich financování přidá do rozpočtu k očekávaným ročním příjmům 8,9 miliardy korun dalších 780 milionů ze svého fondu rezerv. Nový rozpočet kraje schválili zastupitelé na svém posledním jednání 27 hlasy. Proti bylo deset zastupitelů a další čtyři se hlasování zdrželi.

Kraj plánuje příští rok uskutečňovat evropské projekty za více než 780 milionů korun, zatímco rozpočet pro letošek na ně počítal s výdaji do 400 milionů korun. Peníze na financování velkých akcí má kraj uložené ve svém Fondu strategických rezerv. Jak řekl náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO), kraj v něm má zhruba 1,3 miliardy korun. Zastupitelé kraje do něj svým rozhodnutím uložili 230 milionů korun z letošního hospodaření.

Největší výdajovou položkou je v krajském rozpočtu kapitola školství s 4,6 miliardy korun. Hlavní část tvoří peníze na platy ve školství, které kraj pouze přerozděluje.

Druhý největší objem peněz z krajského rozpočtu odčerpá doprava, kde kraj počítá s meziročním zvýšením částky o pět procent na 1,62 miliardy korun. Jsou v ní i výdaje na úhrady ztrát regionálních vlaků a autobusů, které za rok v součtu převýší 600 milionů korun. Dalších skoro 945 milionů korun podle návrhu dostanou krajští silničáři, kteří z těchto prostředků budou zajišťovat kromě údržby i opravy silnic. Výdaje ve zdravotnictví plánuje kraj meziročně navýšit o osm procent na 350 milionů korun.

Autoři | Foto www.skutecnosti.cz

Štítky Kraj Vysočina, školství, doprava, peníze, Josef Pavlík, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina příští rok utratí téměř 10 miliard korun. Nejvíce podpoří školství a dopravu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.