Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

PŘEHLED: Kraj Vysočina příští rok vydá 20 miliard korun, třeba do silnic půjdou dvě miliardy. Co všechno se chystá?

Výdaje Kraje Vysočina v příštím roce budou 20,2 miliardy korun, meziročně se zvýší o 21 procent. Jen na opravy a rekonstrukce silnic by měly plynout dvě miliardy korun. Krajská samospráva bude například pokračovat ve stavbě obchvatu Jihlavy, opravovat hrad Kámen a stavět parkovací dům u třebíčské nemocnice. Očekávané roční krajské příjmy v příštím roce jsou 19,1 miliardy korun. Chybějící miliardu korun kraj doplní ze svých rezerv.

Rozpočet na rok 2024 schválilo krajské zastupitelstvo 27 hlasy. Proti hlasovalo deset zastupitelů, jeden se zdržel hlasování.

Pro letošek měl kraj schválený rozpočet s výdaji 16,7 miliardy korun a příjmy 15,8 miliardy korun.

Na pokrytí rozpočtového schodku v příštím roce má kraj peníze ve svém fondu strategických rezerv, kde je 1,5 miliardy korun. Především díky vyšším daňovým příjmům počítá také s přebytkem hospodaření za letošek. „Tuto částku v tuto chvíli reálně odhadujeme na zhruba 800 milionů korun," řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) v úvodu hodinové debaty. Hospodaření kraje je podle něj ve velmi dobré kondici. Nový rozpočet označil za prorůstový a reálný.

Podle zastupitele a poslance za opoziční hnutí ANO Martina Kukly by si kraj mohl dovolit dát víc peněz například včelařům, na stavby ve vodním hospodářství, podporovat by podle jeho názoru měl vlastníky lesů kvůli následkům kůrovcové kalamity. Kraj by se podle Kukly měl také například podílet na rozvoji navštěvované jihlavské zoo, která patří městu.

KSČM: Více peněz hasičům 

Opoziční zastupitel Josef Zahradníček (KSČM) by výrazněji navýšil program na obnovu venkova, peníze chtěl pro hasiče.

„My se nebráníme jakékoliv diskusi, ale nebudeme plošně někam dávat peníze jenom proto, že si myslíme, že je to důležité," řekl hejtman. U zoo je podle něj potřeba předkládat konkrétní záměry, včelařům kraj nabídne tři miliony korun. Profesionální hasiče, kteří jsou složkou státu, by kraj podpořil, pokud by byla ohrožená jejich činnost. U lesníků považuje podporu státu za dostatečnou, uvedl hejtman.

Celkové roční příjmy Vysočiny se v roce 2024 zvýší o 21 procent, stejně jako krajské výdaje. Z vybraných daní kraj očekává 7,9 miliardy korun, o 11 procent vyšší částku než v rozpočtu schváleném pro letošek.

Výdajová kapitola školství, mládeže a sportu je tradičně v krajském rozpočtu největší, příští rok dostane 9,8 miliardy korun. Nejvíc peněz, přes 8,8 miliardy korun, bude na přímé výdaje ve školství.

Regionální doprava 

Nejvýrazněji, víc než sedmkrát, se zvýší kapitola zaměřená na sociální věci. Příští rok v ní kraj bude mít přes 1,5 miliardy korun. Je to způsobené i tím, že obsahuje více než miliardový příspěvek ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby, který se do letoška dostával do krajského rozpočtu až během roku.

Druhá největší rozpočtová kapitola, doprava, dostane skoro 3,6 miliardy korun, o 41 procent víc než v rozpočtu pro letošek. V této částce je také 1,5 miliardy korun na zaplacení ztrát regionálních vlaků a autobusů objednaných krajem. Na silniční stavby bude kraj čerpat dotace. Například pokračování stavby obchvatu Jihlavy bude stát 238 milionů korun, kraj by chtěl začít budovat také jeho navazující část.

Stovky milionů kraj investuje do středních škol i nemocnic. Jen do infekčního pavilonu havlíčkobrodské nemocnice to příští rok bude 180 milionů korun. Krajská samospráva bude rovněž budovat depozitář pro svá muzea v Pelhřimově nebo edukační centrum pro muzeum v Jihlavě.

Ke konci letoška bude mít kraj nesplacené jistiny úvěrů od Evropské investiční banky ve výši 241,9 milionu korun. Přijetí úvěrů schválilo krajské zastupitelstvo podle dřívějších údajů v letech 2006 a 2010.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky výdaje, rozpočet, správa, hospodářství, 2024, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Kraj Vysočina příští rok vydá 20 miliard korun, třeba do silnic půjdou dvě miliardy. Co všechno se chystá? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.