Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Vysočině bude jízdné na lyžařských vlecích jako loni. Případně se jen mírně zvýší, říkají provozovatelé

Na Vysočině bude jízdné na lyžařských sjezdovkách někde stejné jako loni, na některých místech se možná zvedne o několik procent. Na zimní sezonu se připravuje také lyžařský areál Vysoká u Havlíčkova Brodu, který minulé roky brzdily spory o část pozemků, naopak lyžařský areál u Číchova na Třebíčsku otevřený nebude. Provozovatelé skiareálů v kraji by si kromě mrazivé zimy přáli také deštivější podzim, aby měli dostatek vody pro zasněžování.

Lyžařský areál Vysoká je na kopci asi šest kilometrů od Havlíčkova Brodu směrem na Šlapanov. Vloni se tam nelyžovalo. O urovnání sporů o výši nájmu u části pozemku pod lyžařským vlekem a pod chatou informovala havlíčkobrodská radnice v dubnu.

„Uděláme maximum pro to, aby to letos jelo," řekl nyní Tomáš Kučera, předseda spolku Lyžař HB. který se o sjezdovku stará. Doplnil, že bude také hodně záležet na tom, jaké bude v zimě počasí, protože výroba umělého sněhu je drahá a nevyplatí se, pokud nebude mrznout víc dní.

Lyžařské středisko Jalovec u Číchova provozované podle webu sportovním klubem otevřené nebude. „Přestala tam fungovat soukromá restaurace se sociálním zázemím, což snížilo návštěvnost střediska," řekl Pavel Škorpík.

Obavy z cen elektřiny 

Další provozovatelé sjezdovek v kraji většinou uváděli, že chystají zimní provoz v podobném rozsahu jako loni. Někteří uvedli, že mají obavy z nejistých cen elektřiny v novém roce.

Na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě přes léto travnatý svah spásaly ovce. Tento týden už pracovníci na kopec dávali sněhová děla. „Chystáme se. Děláme revize, údržbu," uvedl provozovatel Karel Klapač. Jízdné tento skiareál s lanovou dráhou zvyšovat nebude.

„Chystáme se na zimu, děláme údržbářské práce," řekl Jiří Pálka za sjezdovku na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Uvedl, že ceník pro novou sezonu ještě není uzavřený.

„Věnovali jsme letos hodně technické přípravě, vylepšení systému na zasněžování," řekl Pavel Havlíček, který provozuje sjezdovku na vrchu Šacberk u Jihlavy. Ani tam ještě není nový ceník jízdného uzavřený. Pokud se ceny zvednou, tak jen o několik procent, uvedl.

„Momentálně probíhají všechny tradiční údržby, povinné revize... No a těšíme se, že po krásném teplém podzimu přijde ostrá zima," řekla Magda Vaňková za sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Ceny jízdného by měly zůstat na úrovni minulého roku.

Vloni byl začátek v polovině prosince 

Loni zahájily první dvě sjezdovky na Vysočině sezonu 16. prosince, před Vánoci jich fungovalo sedm. Kvůli teplému počasí po Novém roce přerušovaly skiareály provoz, pomohl jim návrat mrazů ve druhé polovině ledna. Zkraje února se dalo lyžovat na devíti svazích. I to byl nižší počet než v předchozí zimě, kdy fungovalo i 12 sjezdovek. Minulá lyžařská sezona na Vysočině skončila ve druhé polovině března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Musilová

Štítky lyžování, sjezdovka, rekreace, hory, jízdné, vlek, cena, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřich Kameník

Zajímavý je, že titulní fotka je z Čeřínku, ale o cerinku není v článku ani slovo. Zajímal by mě důvod proč paní redaktorka přeskočila tento krásný skiareál.

Pondělí, 13. listopadu 2023, 20:02Odpovědět

Na Vysočině bude jízdné na lyžařských vlecích jako loni. Případně se jen mírně zvýší, říkají provozovatelé | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.