Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vysočinu podle dat mobilního operátora navštívilo za rok 2,8 milionu lidí. Nejčastěji sem jezdí Ukrajinci a Slováci

Vysočinu podle dat mobilního operátora navštívilo za rok 2,8 milionu lidí, třetina z nich přenocovala. Kraj navštěvují nejčastěji lidé ze sousedních krajů a z Prahy, mezi cizinci převažují Ukrajinci, Slováci, Němci, Poláci a Rumuni. Analýza se týká období od loňského července do letošního června, kraj za ni zaplatil 883 tisíc korun. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) novinářům řekl, že je to jeden ze zdrojů mapujících pohyb návštěvníků v tomto regionu.

Počty návštěvníků kraje plynoucí z analýzy jsou podstatně vyšší než oficiální údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), statistici evidují nocující turisty. Podle nich měly hotely, penziony, kempy a jiná ubytovací zařízení na Vysočině od loňského července do letošního června celkem 679 900 hostů.

„Jedním z důvodů může být to, že geolokace SIM karet nedokáže rozlišit, jestli je to skutečně návštěvník, to znamená turista s baťůžkem, nebo je to třeba řidič kamionu, který stojí na dálnici. To je potřeba vzít v potaz, že některé věci nedokážeme rozlišit," uvedl Vítězslav Schrek k rozdílům mezi daty v analýze a od ČSÚ.

Analýza podle hejtmana ale může krajské organizaci Vysočina Tourism pomoci plánovat propagaci jednotlivých destinací. „Tato data nám ukazují, kam máme zacílit, kde máme pohyb větší, kde bychom potřebovali přidat," řekl. Vyčíst se dá například i návštěvnost jednotlivých akcí.

Analýza vychází z geolokačních dat, tedy z pohybu SIM karet, které mají lidé v telefonu. Podle webu kraje nezahrnuje lidi, kteří v kraji pobývají dlouhodobě, pravidelně dojíždějí za prací nebo ty, kteří územím jen projíždějí, to znamená stráví na Vysočině méně než tři hodiny.

Výlet na jeden den 

Na jednodenní výlet přijelo podle analýzy na Vysočinu za 12 měsíců od loňského července 1,9 milionu lidí. Cizinců mezi nimi bylo 241 tisíc. Turistů, kteří v kraji také přenocovali, bylo 938 tisíc ze zahraničí jich přijelo 1 tisíc4. Návštěvníci strávili na Vysočině podle dat mobilního operátora za rok celkem 3,3 milionu nocí.

„Dá se vypočítat, že se v regionu pohybuje v průměru 29 tisíc návštěvníků denně," uvedl Schrek. Podotkl, že na počty má vliv roční období, i to, jestli jde o víkendy a svátky nebo termíny významných společenských a sportovních událostí.

Analýzu návštěvnosti bude kraj na základě smluv sdílet s destinačními společnostmi na Vysočině a jejich centrálními městy, a také s Vysokou školou polytechnickou v Jihlavě, rozhodla krajská rada.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky turistika, turista, pobyt, nocleh, statistika, analýza, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu podle dat mobilního operátora navštívilo za rok 2,8 milionu lidí. Nejčastěji sem jezdí Ukrajinci a Slováci | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.