Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o testování sousedských dětských skupin má na Vysočině 25 lidí. Zaujalo to i některé obce

O spolupráci na pilotním ověřování fungování takzvaných sousedských dětských skupin má na Vysočině zájem 25 lidí, kteří by se o děti starali, a také sedm rodičů, kteří mají o službu zájem pro své potomky. Kraj Vysočina bude při ověřování partnerem pro ministerstvo práce a sociálních věcí, které k sousedským dětským skupinám připravuje úpravu legislativy. Skupiny mají rozšířit možnosti, jak pečovat o děti od šesti měsíců do začátku povinné školní docházky, řekla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Vedle jednotlivců se o projekt zajímají také obce. Přihlásilo se osm z 15 obcí s rozšířenou působností - Bystřice nad Pernštejnem, Třebíč, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Humpolec, Chotěboř, Moravské Budějovice a Telč. „My jsme teď ve školkách na hraně kapacity. Kdysi jsme brávali i přilehlé obce, na ně teď kapacitu nemáme. V sousedských dětských skupinách vidím velký smysl hlavně v předškolkové péči, to znamená do tří let věku dítěte, v segmentu, kdy maminka chce jít dřív pracovat a školka jí dítě ještě nevezme, protože není soběstačné. Byly by vhodné sousedské nebo obecně dětské skupiny. Proto jsem se o to zajímal. Otázka je, jak to vyjde,“ řekl starosta Bystřice nad Pernštejnem Martin Horák (nestraník).

Po schválení změny zákona by měly zkušebně fungovat minimálně tři sousedské dětské skupiny v různě velkých obcích, na kterých by se měla otestovat funkčnost výchozího nastavení pro další ukotvení či zpřesnění v legislativě, uvedla Neuwirthová. Projekt bude podle ní trvat do konce roku 2024.

Sousedské dětské skupiny jsou pro vstupní ověření navržené jako další možná forma péče o dítě v domácnosti poskytovatele služby. V jednu chvíli je možné pečovat nejvýše o čtyři děti včetně vlastních potomků.

Model sousedských skupin vychází ze zkušeností v zahraničí. Součástí pilotního projektu budou rozhovory s potenciálními pečujícími osobami, aby mohly vzniknout podklady a materiály pro legislativu i metodické standardy. „Předpokládáme, že služba jako taková začne fungovat v průběhu první poloviny roku 2024 poté, co bude schválena novela zákona o dětských skupinách, která bude obsahovat i legislativní ukotvení sousedských dětských skupin," dodala Eva Neuwirthová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tolmachopixabay

Štítky děti, skupina, správa, sociální, rodina, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o testování sousedských dětských skupin má na Vysočině 25 lidí. Zaujalo to i některé obce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.