Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šest stíhaček Gripen je dočasně v Náměšti nad Oslavou, kvůli údržbě jejich domovské základny

Na letiště 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se v pátek dopoledne přesunulo šest letounů JAS-39 Gripen. Důvodem je odstávka řídicí věže a údržba letiště jejich domovské základny v Čáslavi. Gripeny budou z Náměště sloužit nepřetržitě déle než dva týdny, plánovaný vzlet mají jednou za den.

„Budeme odtud plnit striktně úkoly v rámci hotovostního systému NATO, to znamená, že neplánujeme nějakou širší spolupráci třeba s náměšťskou základnou nebo někým jiným. Našim úkolem je skutečně pouze zabezpečit nepřetržitou službu střežení naší části vzdušného prostoru NATO," uvedl pilot a velitel 211. taktické letky Vladimír Málek.

Letecké útvary posádky Náměšť nad Oslavou vznikly 1. října 1956. Byl to 20. stíhací letecký pluk se zabezpečovacími útvary. Nejprve působil na letišti v Čáslavi. Na nové letiště u Náměště se přesunul v lednu 1960. Současná 22. základna vrtulníkového letectva "Biskajská" vznikla 1. prosince 2013 sloučením leteckých základen v Přerově a Náměšti nad Oslavou, kde zároveň skončil provoz proudových letounů.

Některé gripeny z čáslavské základny se současně účastní cvičení v jižní Itálii. „Máme tam poměrně velký kontingent, máme tam i dost letadel, takže už nemáme tendenci ani prostředky k tomu, abychom tady nějak víc cvičili. Jsme tady skutečně jenom s tou hotovostí, která odtud bude připravená odstartovat na pokyn vyššího velitelství," dodal Málek.

Podle zástupce velitele náměšťské základny Aleše Cápala je pobyt gripenů v Náměšti naplánovaný do konce října, přesné datum bude záviset na ukončení výluky letových služeb na čáslavském letišti. Před příletem gripenů byly na základně v Náměšti tři letouny L-159 Alca. „Provedli jsme testovací provoz tak, aby sem mohly přiletět gripeny. Působily tady od úterý do čtvrtka v rámci svého výcviku," řekl Aleš Cápal. Letka strojů L-159 Alca podle něj může být v budoucnu v Náměšti i na podstatně delší dobu, během chystané velké rekonstrukce čáslavského letiště.

O údržbu a přípravu gripenů se bude v Náměšti starat asi 40 lidí. „Vyčlenili jsme logistiku, infrastrukturu, zajistíme letištní služby. Je to pro nás stejné, jako když tady hostujeme jakoukoli jinou leteckou jednotku," dodal Cápal. Pro gripeny jsou vyčleněné prostory v hangáru i úkryty, aby v případě nepříznivého počasí nebyly venku. Letiště v Náměšti nad Oslavou je schopné přijmout v případě konfliktu každé letadlo NATO.

Na základně jsou i dopravní vrtulníky Mi-171 Š a bitevní vrtulníky Mi-24/35, které se postupně vyřazují. Nahradí je americké vrtulníky, bitevník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom. Zatím je na základně šest z 12 zakoupených strojů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Král

Štítky ČR, armáda, Náměšť nad Oslavou, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest stíhaček Gripen je dočasně v Náměšti nad Oslavou, kvůli údržbě jejich domovské základny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.