Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Vyučený hodinář Jiří Krytinář se blýskl i v Letopisích Narnie. Také zkoušel štěstí v politice

29. září 2015. Den, kdy do hereckého nebe navždy odešel muž malého vzrůstu, ale s velkým hereckým talentem - Jiří Krytinář. Tento rodák ze Sejřku na Žďársku má na svém kontě řadu televizních rolí, známe ho třeba za seriálu Arabela, Hospoda nebo z českých pohádek. Má i herecké zkušenosti ze zahraničí. Možná pro řadu lidí je překvapivé to, že své štěstí zkoušel i coby politik.

Studoval na učilišti v Polné 

Jiří Krytinář se narodil v roce 1947 v rodině hajného v Sejřku u Nedvědice pod Pernštejnem, tam odchodil místní základní školu, poté se na polenském učilišti v roce 1966 vyučil hodinářem. O pět let později ho čekalo stěhování do Jablonce nad Nisou, kde měl možnost uplatnit své hodinářské řemeslo.

Jiři Krytinář ve svém rodném Sejřku na Žďársku, zdroj: jirikrytinar.cz

Souběžně s tímto řemeslem se od roku 1969 věnoval herectví, profesionálně pak od roku 1981, když získal stálé angažmá ve studiu na Barrandově. Hereckému řemeslu se věnoval také v zahraničí, kde točil filmy. Konkrétně třeba v Bulharsku, Itálii, Jugoslávii, Německu či Rakousku. Lidé ho znali především z filmu a seriálů, větší filmové role dostával v 90. letech. Celkově ztvárnil více než 70 filmových rolí. Krytináře jsme mohli vidět dokonce i ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian, kde si se svou tehdy třicetiletou dcerou Janou zahráli trpaslíky. 

Příčinou Krytinářova malého vzrůstu, měřil pouhých 123 centimetrů, byla nemoc osteochondrodysplazie. Jde o vrozené onemocnění postihující růstové zóny kostí a chrupavky. 

Tento herec mnoha rolí z Vysočiny měl stálé angažmá i v dětském loutkovém divadle, účinkoval také v muzikálu i opeře. V roce 1993 o něm režisér Ivan Vojnár natočil dokument Nespavost.

Chtěl se zaměřit na handicapované

Jiří Krytinář v březnu roku 2008 veřejnosti oznámil, že se jako nezávislý kandidát zúčastní voleb do Senátu. Svou kandidátku si měl sestavit už rok předtím. Podle idnes.cz šel do voleb s heslem „malý človek s velkým srdcem". Měl se zaměřit hlavně na handicapované občany. „Mé rozhodnutí je výzvou, ale i závazkem pro všechny slušné lidičky," napsal tehdy Jiří Krytinář médiím. „Bolest v srdci a ponižování slabých musí skončit. Můj program, se kterým půjdu do vřavy, je zaměřen na zdravotnické, sociální a charitativní projekty," dodal.

Tento slavný rodák ze Sejřku na Žďársku zemřel náhle před sedmi lety. Příčinou úmrtí byl infarkt. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jirikrytinar.cz | Zdroj jirikrytinar.cz, idnes.cz, wikipedia

Štítky rodák, herec, film, seriál, Jiří Krytinář, Sejřek, Arabela, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Vyučený hodinář Jiří Krytinář se blýskl i v Letopisích Narnie. Také zkoušel štěstí v politice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.