Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Stavebním firmám na Vysočině stoupla v prvním čtvrtletí výroba o šest procent

Stavebním firmám sídlícím na Vysočině stoupla v letošním prvním čtvrtletí základní výroba o 6,1 procenta na 1,241 miliardy korun. V Česku se stavebním podnikům výroba ve stejné době v průměru zvýšila o 9,3 procenta, ve třech krajích byla nižší než ve stejné době před rokem. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Firmám v Moravskoslezském kraji a v Plzeňském kraji stoupla stavební výroba od letošního ledna do konce března o pětinu. Naopak nižší výrobu než v prvním čtvrtletí 2022 měly stavební podniky sídlící v Olomouckém kraji, Ústeckém kraji a Jihočeském kraji. Nejvyšší meziroční pokles měli stavbaři v Olomouckém kraji, jimž základní výroba meziročně klesla o 9,9 procenta.

Statistici sledují základní údaje u stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci. Na Vysočině v těchto firmách pracovalo v prvním čtvrtletí letoška průměrně 3400 lidí, proti stejné době před rokem jich bylo méně o 6,5 procenta. V celém Česku tyto firmy letos do března zaměstnávaly přes 76 700 lidí, v meziročním porovnání počet klesl o půl procenta.

Platy v těchto firmách na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí stouply v průměru o 3,9 procenta na 41 123 korun hrubého měsíčně. Průměrná měsíční mzda ve stavebních podnicích v celé ČR byla ve stejné době 43 858 korun, v porovnání s loňským prvním čtvrtletím se zvýšila o 9,5 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky firma, stavby, ČSÚ, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám na Vysočině stoupla v prvním čtvrtletí výroba o šest procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.