Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Vysočina chce testovat nové technologie v péči o seniory. Zapojit by se mohl i robot Robin

Vysočina se chce zapojit do širšího projektu zaměřeného na testování nových technologií v péči o obyvatele domovů seniorů. Ve třech zařízeních by měli pracovníci vyzkoušet například systémy, které dokážou monitorovat pohyb, případně i pády klientů, jejich životní funkce nebo zařízení pro rehabilitaci po cévních mozkových příhodách. Zapůjčený by měl být také robot Robin, který už byl ověřovaný při komunikaci se seniory i dětmi. Vyplývá to z podkladů, které projednala krajská rada.

S nabídkou na zapojení do projektu DIGI4Care kraj oslovila Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. „Je to projekt, který se zaměřil na testování inovací a digitálních nástrojů v pobytových službách pro seniory," řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Uvedl, že jde o projekt, na kterém spolupracuje 12 partnerů z několika zemí.

Na Vysočině by se mělo testování nových technologií týkat 50 až 60 klientů ve třech zařízeních, za kraj by to mělo být nové sociální centrum v areálu jihlavské nemocnice. Oslovené bylo podle hejtmana také integrované centrum sociálních služeb, které zřizuje město Jihlava a Alzheimer Home Jihlava.

Přibližně roční testování by mělo začít v příštím roce. Ve vybraných domovech by měli vyzkoušet i robota, který se podle hejtmana umí hýbat a umí reagovat. „To všechno bychom měli ověřit a otestovat, jestli to má nějaký přínos," řekl hejtman. S projektem podle něj nejsou spojené nároky na finance.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky technologie, správa, sociální, senioři, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce testovat nové technologie v péči o seniory. Zapojit by se mohl i robot Robin | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.