Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Paraplíčko a buřinka. Pan Tau, Otto Šimánek, přišel na svět na pultě třešťské lékárny

Pan Tau. Usměvavý gentleman v pruhovaných kalhotech, v klopě bílý karafiát, v ruce paraplíčko, který si specifickým způsobem sem tam zaťuká na svou kouzelnou buřinku. Tuto osobitou seriálovou postavu ztvárnil herec Otto Šimánek, jenž se před 98 lety narodil na pultě lékárny v Třešti na Jihlavsku.

Asi pět kilometrů od Třeště, na okraji obce Stajiště, bychom ještě i dnes našli bývalou hájenku. A právě v ní žila na počátku 20. století rodina Šimánkova. Maminka slavného českého mima odjela koncem dubna 1925 do Třeště k lékaři, protože se blížil den jejího dalšího porodu. „Určitě ale neplánovali, že se Otto narodí přímo na pultu třešťské lékárny,“ řekla pro rozhlas.cz kronikářka Romana Šťastná.

Na místě zmíněné lékárny, kde se Otto Šimánek narodil, je dnes v Třešti autobusové nádraží. A právě tam má tento slavný rodák od 11. listopadu 2011 vyřezanou velkou dřevěnou sochu. Jako vyjádření pocty slavnému herci ji vytvořil Daniel Stejskal z Jihlavy. O rok dříve, tedy v roce 2010, byla na tradiční třešťské akci Dřevořezání vytvořena figurka seriálové postavičky Pana Tau a dodnes zdobí společný betlém v expozici spolku.

Socha Otto Šimánka (Pana Tau) v Třešti na dnešním autobusovém nádraží, zdroj: turistickamapa.cz

V šesti letech se stěhoval do Prahy 

Otto Šimánek se narodil 28. dubna 1925. Narodil se v rodině jako mladší syn, jeho otec byl synem kováře, matka dcerou hajného, měl bratra Jaroslava. Rodina bydlela do Ottových šesti let v již zmíněných Stajištích nedaleko Třeště. Později se přestěhovala do pražského Karlína, kde otec pracoval jako vrátný v továrně a matka jako pomocnice v domácnosti.

Pan Tau je nemluvící muž s vizáží anglického gentlemana, který nosí oblek stresemann s bílou květinou v klopě, černou buřinku a černý deštník. Vyjadřuje se mimikou, gesty a pohyby, je mu blízký svět dětí.

Díky kouzelné buřince může splnit přání dětem, lidem i sobě, a s její pomocí se také dokáže proměnit do podoby malé loutky, kterou často nacházejí děti. 

To, že se Šimánek stane hercem, bylo jasné už od jeho studií. O divadlo se totiž zajímal už ve škole. V pražské Tesle se pak vyučil elektromechanikem a divadlo hrál zatím jen ochotnicky. Celou válku hrál v Dělnické besedě, po válce založil s Václavem Vaňátkem „Divadlo mladých pionýrů" a odtud se dostal do Divadla 5. května, kde se seznámil s Jindřichem Plachtou a také pár měsíců s ním kočoval v Divadle pod Plachtou.

Zlín, Ostrava, Praha

Rodák z Třeště sbíral své herecké zkušenosti v různých divadlech. Působil v divadlech ve Zlíně (1947–1954), jednu sezonu v Ostravě a konečně roku 1958 dostal angažmá v Městských divadlech pražských, kde vydržel do roku 1990. 

Otto Šimánek byl dvakrát ženatý, s první manželkou Hermínou (zemřela později na rakovinu) měl dceru Alexandru. Druhou manželkou byla Ludmila Muchová, kostýmní návrhářka a scénografka.

Otto Šimánek zemřel v Praze 8. května 1992 na rakovinu střev. 

Seriál Pan Tau 

Nejslavnější seriál Oty Hofmana Pan Tau (1966-1988) má 33 dílů a ještě byl natočený stejnojmenný celovečerní film. Dočkal se knižní varianty, která vyšla v roce 1974. Tu autor pojal jako mezinárodní detektivku. Připomínkou slavné role Otty Šimánka je kovaná pohlednice umístěná nad městským hřbitovem v Třešti.

Celoživotní láska k pantomimě

Na divadelních prknech ztvárnil celou řadu velkých rolí. Pro diváky nezapomenutelnou zůstává postava klauna Jeana Debureaua v dramatizaci Kožíkova románu Největší z pierotů, kde mohl plně uplatnit svou lásku k pantomimě. Hraní v pražském divadle také znamenalo příležitost k získání filmových a televizních rolí. Hrál především menší role asi ve čtyřech desítkách filmů. Nejznámější je asi role z filmu Zítra vstanu a opařím se čajem.

Šimánek vyučoval pantomimi i na pražské konzervatoři a DAMU. Mezi jeho žáky patřil, mimo jiné, i herec Petr Čepek.
 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto turistickamapa.cz, vysocina.eu, turista.trest.cz | Zdroj wikipedia, drobnepamatky.cz, rozhlas.cz, citarny.cz, turista.trest.cz

Štítky rodák, herec, mim, komik, vzpomínka, výročí, Pan Tau, Otto Šimánek, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Paraplíčko a buřinka. Pan Tau, Otto Šimánek, přišel na svět na pultě třešťské lékárny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.