Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přinášíme dalších sedm zpráv z kraje: Kotlíkové dotace, nový termín jarních prázdnin a sousedské hlídání dětí

PR článek

S příchodem jara začíná pravidelná stavební sezóna, kterou doprovází zvýšená pracovní aktivita vysoutěžených stavebních firem na krajských mostech a silnicích. V letošním roce budou projekty, opravy a modernizace silnic II. a III. tříd na území Kraje Vysočina stát 1,6 miliardy korun. Kraj Vysočina využije nejen vlastní peníze, ale také už potvrzené evropské dotace nebo prostředky Státního fondu dopravní infrastruktury.

Jarní prázdniny v roce 2024: Příští školní rok budou jarní prázdniny na Vysočině ve všech pěti okresech v termínu od 12. do 18. února 2024. Tento nový termín už schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Důvodem je pořádání Mistrovství světa v biatlonu, které se bude konat ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě. Biatlonovému světu dobře známou arénu čekají významné investice – výstavba nové tribuny nebo opravy stávajících objektů v objemu více než půl miliardy korun. Kraj Vysočina přispěl částkou 80 miliónů korun.

Fandíme horským kolům: A ještě jednou Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. 12.–14. května 2023 se tu pojede závod Světového poháru horských kol v olympijských disciplínách cross country a short track, navíc i maraton se zařazením těžších technických pasáží v délce 58 km. Jde o nejvýznamnější cyklistickou událost na území České republiky. Pořadatelé slibují překvapení v podobě dojezdu okolo celého stadionu a dvojitou cílovou rovinku. Kraj Vysočina je tradičním partnerem této sportovní akce.

Vodíkové technologie v regionu: Kraj Vysočina, statutární město Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, společnosti JIPOCAR Power a SmartPlan podepsaly memorandum týkající se rozvoje aktivit při využití vodíku. Jeho uplatnění vidí náš region zejména v oblasti energetiky a dopravy. Vzniká také otevřená platforma s názvem „Vodíková Vysočina“, do té se mohou zapojit subjekty, které se vodíkovými technologiemi zabývají nebo mají zájem o jejich přivedení do praxe. Vodík a vodíkové technologie jsou jedním z možných alternativních zdrojů pro dosažení cílů snižovaní emisí skleníkových plynů.

Projektujeme pro záchranáře: Kraj Vysočina plánuje v následujících letech vybudování šesti nových výjezdových stanic Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. V Telči, Velkém Meziříčí, Bystřici nad Pernštejnem a Humpolci je o lokalitě téměř jasno. V Náměšti nad Oslavou nebo v Pacově zatím Kraj Vysočina s vedením měst o ideálním místě pro stavbu jedná. Nejblíže výstavbě je v tuto chvíli stanoviště v Telči, práce by měly být zahájeny do konce letošního roku. Předpokládaná hodnota stavby je přes 20 miliónů korun s tím, že peníze uvolní Kraj Vysočina z vlastních zdrojů.

Začala turistická sezóna: 1. dubna odstartovala nová turistická sezóna. Zveme Vás na prohlídku krajských hradů Roštejn a Kámen, včetně opravené hradní kaple, nebo na projížďku historickým vlakem na trati Moravské Budějovice – Jemnice. Až do konce září jezdí každý víkend a o svátcích, do konce roku pak ve vybraných termínech.

Vysočina otestuje procesy a metodiku sousedského hlídání dětí: Ministerstvo práce a sociálních věcí jedná s Krajem Vysočina o možnosti pilotního ověření tzv. sousedských dětských skupin. Pokud dojde k dohodě, pak by kraj a vybrané obce měly do projektu vstoupit ve druhé polovině letošního roku V této fázi jde POUZE o nastavení metodických záležitostí, ověření možností zapojení kraje a obcí. Přípravná etapa ještě nepředpokládá podporu samotného zřízení sousedské skupiny (kromě pilotní rodiny ve vybrané obci). Podle dostupných informací ministerstva se fungování prvních dětských sousedských skupin předpokládá nejdříve v druhé polovině roku 2024.

Představujeme Sportovce Kraje Vysočina 2022: Nejlepšími sportovci loňského roku našeho regionu jsou Ondra Zmeškal – handicapovaný triatlonista, který mimo jiné absolvoval maraton na Velké čínské zdi nebo Tour de France, talentovaná šachistka Lucie Rybáčková a velká naděje českého biatlonu Jonáš Mareček – mimochodem oba vítězové Olympiády dětí a mládeže, atleti Dorota Skřivanová a Eduard Kubelík. Mezi sportovními týmy titul patří Vysočina Gladiators – vicemistrům české ligy amerického fotbalu. Trenérem roku 2022 je Viktor Ujčík z jihlavské Dukly a prestižní ocenění za přínos sportu patří Petru Mičulkovi, dlouholetému trenérovi a hráči šachu z oddílu TJ Náměšť nad Oslavou. Kompletní výsledky veřejné ankety i hodnocení odborné poroty jsou k dispozici na www.kr-vysocina.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přinášíme dalších sedm zpráv z kraje: Kotlíkové dotace, nový termín jarních prázdnin a sousedské hlídání dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.