Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kempy na Vysočině zvedly pro letošek ceny, třeba i o třetinu. Někde už přivítali první hosty

Některé kempy na Vysočině zahájí sezonu na přelomu dubna a května, některé už přivítaly první hosty. Veřejné tábořiště Stvořidla u řeky Sázavy je otevřené od začátku tohoto měsíce, kemp u rybníka Velký Pařezitý poblíž Telče má celoroční provoz. Ceny v kempech někde stoupnou o desetinu, jinde i o třetinu. Podle provozovatelů to je způsobené růstem nákladů, hlavně plateb za elektřinu, ale třeba i za služby prádelen a mzdy pracovníků.

Camp Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku začíná kvůli zdražení elektřiny využívat solární energii. Fotovoltaické panely má na střeše hostince a solární panely na ohřev vody na penzionu a umývárnách. „Teprve s tím začínáme. Uvidíme v tomhle létě, co to přinese," řekl provozovatel kempu Eduard Jakwerth. Doplnil, že v létě má kemp největší spotřebu elektřiny. „Jsou to samozřejmě vysoké počáteční investice. Pár let se to bude vracet, než se zaplatí," uvedl.

Chatky a penzion na víkendové pobyty v kempu jsou zamluvené do října. „Letní sezonu máme z velké části obsazenou, ale je to o něco slabší, než to bývalo. Hlavně konec srpna, tam ještě teď máme volno. Myslím, že se začíná projevovat to, že na některé lidi dopadá ekonomická krize," uvedl Jakwerth. S epidemií covidu-19 podle něj u Čechů posílil trend cestování s karavany, dřív s nimi přijížděli hlavně cizinci.

Velkou roli hraje počasí 

Autokemping Pilák na břehu pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou zahájí sezonu 28. dubna, využije víkend prodloužený státním svátkem. Na letní sezonu jsou tam chatky zamluvené asi ze 70 procent, o něco méně, než dřív touto dobou. Zatímco na červen jsou rezervované skoro všechny, srpnové rezervace pokrývají kapacitu lůžek asi z 60 procent. Podle vedoucí Ladislavy Procházkové ale velkou roli pořád hraje počasí. Když se udělá pěkně, zájemců o pobyt telefonuje víc. Hlásí se školy. „Celý červen a polovinu května máme obsazenou jenom školními výlety," uvedla Ladislava Procházková. 

Stejný termín zahájení sezony, tedy 28. dubna, oznámil na webu také Autocamp Wilsonka u přehrady Dalešice na Třebíčsku.

V kempu u Milovského rybníka poblíž Sněžného na Žďársku začne oficiálně nová sezona v květnu. Už teď, když ještě zařízení funguje v omezeném režimu a je lepší počasí, se tam objevují první turisté, převážně s karavany. „Když už někdo přijede se stanem, tak to jsou většinou horolezci, kteří chodí na blízké skály," uvedl vedoucí kempu Michal Vašek. Zájem o ubytování je podle něj zatím srovnatelný s minulým rokem.

Veřejné tábořiště Stvořidla, které využívají i vodáci, je v provozu od začátku tohoto měsíce. Řeka je sice tentokrát plná vody, ale lidí moc zatím nejezdí, protože bylo chladno a deštivo. Hlásí se hlavně návštěvníci s karavany, na stany je zima, řekla Zdenka Tvrdá za provozovatele, jímž je obec Trpišovice. Přehled kempů a tábořišť na Vysočině je na webu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky ČR, rekreace, turistika, kempy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempy na Vysočině zvedly pro letošek ceny, třeba i o třetinu. Někde už přivítali první hosty | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.