Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Malíř Lukášek byl po otci učitelem, až ve 34 letech začal dálkově studovat výtvarné umění

Dnes je tomu devětatřicet let, kdy zemřel český akademický malíř Alois Lukášek. Věnoval se také učitelské profesi, a i vzhledem ke svému rodišti byl často přezdívaný malíř Českomoravské vrchoviny. Lukášek se ve své tvorbě věnoval převážně krajinám.

Učitelem na mnoha místech 

Lukášek se narodil 12. října 1911 ve Zlatkově na Žďársku. Byl synem řídicího učitele v téže obci. I on pokračoval ve šlépějích svého otce – v roce 1933 dokončil své studium na učitelském ústavu v Žatci a postupně působil jako učitel v Ostrově nad Oslavou, Mirošově, Daňkovicích, Zvoli, Nedvědici a Bystřici nad Pernštejnem.

Ve svých čtyřiatřiceti letech začal dálkově studovat Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Sychry a Nejedlého. Rok před ukončením studia, v roce 1949, se přestěhoval do Nedvědice, zde působil i jako ředitel školy. V roce 1956 učil na ZŠ v Bystřici nad Pernštejnem. Od roku 1964 pak pracoval jako samostatný výtvarník. Maloval především Českomoravskou vysočinu a zátiší, vystavoval i v zahraničí, například v Německu, Maďarsku, Bulharsku a na Kubě.

Učitel a malíř Alois Lukášek, zdroj: korunavysociny.cz 

Alois Lukášek je také nositelem významného ocenění – v roce 1977 získal titul „zasloužilý umělec“. Zemřel 14. dubna 1984 v Nedvědici pod Pernštejnem.

Motivy venkovských sídel 

Rodák ze Žďárska se výtvarně věnoval, jak již zaznělo, krajinám, často zachycoval široká panoramata, využíval motivy venkovských sídel, „vchody do vsi“, stavení a návsi v dynamických malířských kompozicích. Jeho práce byly součástí expozic současného československého umění.

Lukášek byl členem Spolku výtvarných umělců Aleš v Brně, Bloku výtvarných umělců země Moravskoslezské, členem Svazu československých výtvarných umělců.

Dílo nejen v jihlavské galerii 

Výtvarné dílo Aloise Lukáška je zastoupeno ve sbírkách Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a jinde. Ve sbírkách Horácké galerie v Novém Městě na Moravě je celkem 26 obrazů a Lukáškovy čtyři grafiky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horácká galerie Nové Město na Moravě, Koruna Vysočiny | Zdroj Horácká galerie Nové Město na Moravě, Koruna Vysočiny, wikipedia

Štítky rodák, malíř, umění, pedagog, učitel, krajina, krajinář, Alois Lukášek, Zlatkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Malíř Lukášek byl po otci učitelem, až ve 34 letech začal dálkově studovat výtvarné umění | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.