Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kraj Vysočina přispěje na kotle všem loňským žadatelům, kteří splnili podmínky

Kraj Vysočina přispěje na výměnu kotlů všem domácnostem s nízkými příjmy, které loni splnily podmínky dotačního programu. Kvůli mírnému převisu poptávky požádal tento kraj ministerstvo životního prostředí o navýšení dotace o 5,1 milionu korun, aby mohl pokrýt všech 788 žádostí. Peníze přišly, řekla novinářům náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) zasedání krajské rady.

Vysočina dostala na toto dotační kolo nejdřív 119 milionů korun, z nich podle dřívějších údajů kraje padne přibližně osm milionů na náklady spojené s administrací projektu. Žádosti o dotaci projednala rada kraje loni v prosinci. „Nicméně, když jsme to vyhodnotili, tak jsme viděli, že ne na všechny máme peníze z dotace. Ale i tak jsme si je podrželi v takzvaném zásobníku a požádali jsme ministerstvo, aby nám navýšilo tu dotaci," řekla Hana Hajnová.  

Z programu mohly domácnosti získat podporu až do 95 procent výdajů spojených s výměnou starého kotle za nový s ekologičtějším provozem. Kraj Vysočina přijímal žádosti loni v srpnu, přišlo jich 844. Vyřazeno bylo 56 žádostí, které nesplnily podmínky programu nebo byly duplicitní.

Bez prokazování příjmů 

Dotace byly určené na výměnu starých kotlů s ručním přikládáním. Na domácnosti s nejnižšími příjmy byl krajský program loni zaměřený poprvé. Podmínkou bylo, že roční čistý příjem všech členů domácnosti v roce 2020 nebyl v průměru vyšší než 170 900 korun. V některých případech povinnost prokazovat příjmy neplatila, například u domácnosti, ve které žijí jen starobní důchodci případně invalidé třetího stupně.

Dotační program na výměnu starých kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v Česku. Obyvatelé Vysočiny mohli o dotaci poprvé požádat v lednu 2016. Schváleno bylo od té doby celkem přes 9300 žádostí o dotaci. Podle zveřejněných údajů do začátku loňského prosince kraj těmto žadatelům vyplatil 762 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kotel, dotace, ovzduší, teplo, správa, peníze, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina přispěje na kotle všem loňským žadatelům, kteří splnili podmínky | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.