Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kraj Vysočina by měl letos ukončit spolupráci s Běloruskem. Důvodem je ruská agrese

Kraj Vysočina by měl v letošním roce ukončit spolupráci s Minskou oblastní Běloruska. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je to kvůli běloruskému postoji k ruské agresi na Ukrajině. Řekl to při dnešním jednání krajského zastupitelstva. Partnerství s Běloruskem je od roku 2021 pozastavené.

„Naším dřívějším partnerem byla i Minská oblast Běloruska, tam stále v tuto chvíli partnerství trvá, nicméně je jednoznačně pozastaveno z důvodu geopolitické situace. My v tomto roce s velkou pravděpodobností zvážíme a předložíme návrh na ukončení tohoto partnerství," řekl Vítězslav Schrek.

Nejstarší přeshraniční spolupráci má Vysočina s rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousy. Vznikla v roce 2002. V roce 2006 začala spolupráce Vysočiny se slovenským Nitranským samosprávným krajem. Ve spolupráci jde především o podporu vzdělávání. Slovenští studenti bývají mimo jiné pravidelnými účastníky Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě. Vysočina spolupracuje také s Francií.

Spolupráce s Ukrajinou 

Svého partnera má Vysočina i mimo země Evropské unie, od roku 2007 spolupracuje se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny, kde podporuje zdravotnictví, hasiče i školství. V posledním roce také organizuje humanitární pomoc určenou pro lidi, kteří v Zakarpatské oblasti hledají útočiště kvůli útokům Ruska na východnější části Ukrajiny.

Memorandum o spolupráci s Minskou oblastí uzavřela Vysočina v roce 2014. Smyslem byla podpora hospodářské spolupráce, ale i výměna zkušeností s fungování technického vzdělávání nebo složek integrovaného záchranného systému. Po vyhrocení vnitřní politické situace v Bělorusku, kdy autoritářský režim Alexandra Lukašenka čelil mohutným demonstracím, Vysočina v březnu 2021 společné aktivity s běloruskou stranou pozastavila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Bělorusko, Rusko, agrese, spolupráce, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina by měl letos ukončit spolupráci s Běloruskem. Důvodem je ruská agrese | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.