Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Počet lidí se zbrojním průkazem na Vysočině roste, mají i víc zbraní. Byl pozastavený provoz čtyř střelnic

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje. Roste i počet držených zbraní. Na konci loňského roku evidovala policie v kraji u lidí se zbrojním průkazem 55 136 zbraní, o 2277 víc než rok před tím. Držitelů zbrojních průkazů bylo za rok o 140 víc, ke konci roku 2022 jich policie v půlmilionovém kraji evidovala 17 061. Všech evidovaných zbraní je na Vysočině 55711. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

„Z celkového počtu evidovaných držitelů zbrojních průkazů je 11 515 osob držitelem skupiny E, tedy za účelem ochrany života a zdraví," uvedla Dana Čírtková.

Zbraně mají v držení i majitelé zbrojních licencí, patří mezi ně podnikatelé či sportovní kluby. Na Vysočině jich bylo ke konci loňského roku 95, za rok přibyl jeden. „Z celkového počtu držitelů zbrojních licencí je 53 držitelů ve skupině C - nákup, prodej zbraní a střeliva. U držitelů zbrojních licencí jsme ke konci roku 2022 evidovali 501 zbraní," uvedla Čírtková. V kraji je také evidovaných 74 zbraní, na jejichž držení není nutná licence či zbrojní průkaz.

50 kontrol, 9 přestupků 

Provozovaných střelnic je na Vysočině 70. „Z důvodů ohrožení bezpečnosti policisté našeho odboru vydali ve čtyřech případech rozhodnutí o pozastavení střelnice. V průběhu loňského roku jsme provedli u držitelů zbrojních licencí, držitelů bezpečnostního materiálu a provozovatelů střelnic celkem 50 kontrol, při nichž jsme zjistili devět přestupků,“ uvedla Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu se loni konalo 20, přihlášených bylo 575, neúspěšných uchazečů byla stovka.

Odňatých zbrojních průkazů bylo loni 36, z toho osm pro zdravotní nezpůsobilost, 14 pro ztrátu bezúhonnosti, když byl držitel odsouzený za trestný čin, a 14 z důvodu pozbytí spolehlivosti po spáchání dvou a více přestupků.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto YasDO / pixabay

Štítky policie, zbraně, statistika, průkaz, zbrojní, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí se zbrojním průkazem na Vysočině roste, mají i víc zbraní. Byl pozastavený provoz čtyř střelnic | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.