Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V největších městech Vysočiny zdraží teplo a voda, někde stoupne i platba za odpad

Obyvatelé největších měst Vysočiny budou příští rok platit víc za dodávky tepla i vody. Cena tepla z centrálního zásobování stoupne kvůli zdražení zemního plynu nejvýrazněji v Havlíčkově Brodě, proti letošku na více než dvojnásobek. Platby za pitnou vodu se stočným se od ledna zvýší o 12 až 29 procent. Někde stoupne také poplatek za odpad. Jízdné v městské dopravě podle radnic pěti největších měst kraje od ledna dražší nebude.

Platby podle provozovatelů kotelen a velkých vodárenských firem stoupají rychleji než minulé roky hlavně kvůli zdražování elektřiny, zemního plynu, materiálů a zvyšování mezd.

Teplo nejvýrazněji zdraží kotelny závislé na zemním plynu. V Havlíčkově Brodě bude v novém roce cena tepla včetně daně 1 550 korun za gigajoule (GJ). Letos tam lidé platí 561 Kč, což je méně než jinde, protože do konce letoška měla městská firma Teplo HB zafixovanou výhodnou cenu plynu. „Teplo dodávané od Jihlavských kotelen bude v krajském městě stát průměrně 1 310 Kč za GJ, což je proti letošku o 65 procent více,“ říká Jan Diviš, jednatel firmy, která vyrábí 90 procent tepla spalováním plynu.

Ve Žďáru nad Sázavou platba za GJ tepla podle ceníku firmy SATT od ledna stoupne o 17,5 procenta na 1 025,20 Kč na patě objektu. Nejnižší cena tepla bude v Třebíči, kde je kotelna na biomasu, i když se meziročně zvýší o pětinu. Za GJ budou lidé v Třebíči v novém roce platit 792 Kč včetně daně. Uvedla to společnost TTS na webu.

Vodné a stočné nejdražší na Jihlavsku

Platby za metr krychlový pitné vody se stočným se v roce 2023 budou pohybovat od přibližně 92 korun na Havlíčkobrodsku a v Pelhřimově po 143,44 koruny na Jihlavsku. Ve 25 sídlech sdružených ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) se cena vody se stočným v příštím roce zvýší o 29 procent. Netýká se to Jihlavy, která si vodohospodářské sítě od loňska spravuje sama. Jihlavané by podle zveřejněného návrhu měli příští rok platit za vodu se stočným skoro 126 korun. Nový ceník bude jihlavské zastupitelstvo schvalovat 20. prosince.

Na Žďársku bude cena vody se stočným od ledna 122,90 Kč za metr krychlový a na Třebíčsku 133,57 koruny.

Poplatek za vývoz odpadu se nemění v Třebíči a Jihlavě

Za vyvážení odpadků zaplatí v roce 2023 víc než letos obyvatelé Žďáru nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova. V Pelhřimově bude roční poplatek 850 korun na hlavu, zvýší se tak o 50 korun. „Důvodem je nárůst nákladů, jako jsou energie, pohonné hmoty a zvyšující se poplatky na skládkování odpadu,“ uvedla Andrea Unterfrancová z městského úřadu. V Havlíčkově Brodě základní platba stoupne o 120 korun na 840 korun a ve Žďáru nad Sázavou o 116 korun na 696 korun.

V Třebíči budou lidé za odpad platit dál 840 korun a v Jihlavě 804 korun. Jihlavané mohou roční platbu snížit o stokorunu, pokud se zapojí do městského programu odpovědného nakládání s odpady. Požádat například mohou o snížení frekvence vyvážení popelnic.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, odpady, voda, energie, MHD, peníze, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V největších městech Vysočiny zdraží teplo a voda, někde stoupne i platba za odpad | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.