Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dnes startuje sezona na Čeřínku a Šacberku. V kraji si užijí už i běžkaři

Lyžařskou sezonu dnes zahájí v pátek skiareály Šacberk a Čeřínek u Jihlavy, další sjezdovky by se na Vysočině měly otevírat v příštím týdnu. Někteří vlekaři dnes řekli, že dali přednost využití nynějších mrazů pro výrobu co největších zásob technického sněhu. Sněhová děla mohou díky ochlazení pouštět od minulého víkendu. V některých částech Vysočiny už začínají lyžovat běžkaři, i když přírodní sněhová pokrývka zatím není moc vysoká.

Na sjezdovce Šacberk u Jihlavy je přes půl metru sněhu, svah je podle provozovatele Pavla Havlíčka promrzlý a upravený rolbou. Pracovníci tam během včerejška ještě dokončovali úpravy nástupní a výstupní stanice. Lyžovat se tam začne dnes odpoledne. „Díky opravdu krásnému počasí, které takhle nepamatujeme roky, se nám povedlo připravit svah na Šacberku do špičkových podmínek," řekl Pavel Havlíček. 

Areál Čeřínek informoval o pátečním zahájení sezony na facebooku, i tady by se mělo začít dnes odpoledne. Lyžařská lanovka na Harusově kopci u Nového Města na Moravě by se měla rozjet příští týden v úterý nebo ve středu.

V příštím týdnu by mohlo začít lyžování také v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. „Tento víkend nepojedeme. Důvod je jeden jediný, pořád mrzne, takže budeme zasněžovat," řekla Magda Vaňková za obě sjezdovky. Provozovatelé chtějí vyrobit co nejvíc sněhu do zásoby, protože od ledna budou platit podstatně víc za elektřinu.

Na výrobu sněhu se zatím zaměřuje také skiareál na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Lyžařská sezona by tam měla začít okolo Vánoc.

Vloni byly v Kraji Vysočina na Štědrý den v provozu čtyři lyžařské sjezdovky, koncem roku jich fungovalo osm.

Podmínky pro běžkaře 

Běžkaři si v okolí Nového Města na Moravě vyjeli stopy u obcí Studnice a Sklené. Stopy se táhnou až k louce u Fryšavy pod Žákovou horou, jíž se říká fryšavský ledovec. Vyplývá to z údajů webu Lyžařské Novoměstsko. Ve Žďáru nad Sázavou je zatím pro běžkaře uválcovaný pás od zimního stadionu k nádrži Pilská a Řádkově louce. Na úpravu klasické stopy tam zatím není dost sněhu. Uvedla to organizace Sportis.

Například u Jihlavy je upravený válcem pětikilometrový okruh u Vysoké. „Doporučujeme starší lyže", uvedl web Lyžařské Jihlavsko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lyžařský areál Čeřínek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dnes startuje sezona na Čeřínku a Šacberku. V kraji si užijí už i běžkaři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.