Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině čekají na mráz. Předpověď počasí je pro ně příznivá

Provozovatelé lyžařských sjezdovek na Vysočině čekají na větší mráz, aby mohli spustit sněhová děla. U svahů drží pohotovost. Někteří by chtěli vyrobit co nejvíc technického sněhu do konce roku, protože jim od ledna výrazně stoupnou platby za elektřinu.

V okolí Nového Města na Moravě leží na loukách přírodní sněhová pokrývka, první běžkaři už vyrazili do terénu. Na strojovou úpravu stop to ještě úplně není.

„V noci mrzne a přes den občas trochu zasněží. Hlavní je však pro nás zpráva, že sníh se drží a v sobotu večer má dle meteorologů začít vydatně sněžit až do pondělí. Máme informace od pana Rusníka z Kadova, že na kopcích se drží vlhký sníh, který umožňuje vytvoření vlastní stopy," uvedl v pátek 9. prosince web Lyžařské Novoměstsko.

Doufají, že se vyplní předpověď

Na Šacberku u Jihlavy se povedlo vyrábět technický sníh 20. listopadu, kdy byl pětistupňový mráz. Provozovatel tamní sjezdovky Pavel Havlíček doufá, že se vyplní předpověď počasí a v nejbližších dnech začne znovu víc mrznout. „Nyní hlídáme každou hodinu a jsme tam," podotkl Pavel Havlíček.

Na Vysočině by podle Českého hydrometeorologického ústavu měly být do neděle nejnižší noční teploty mezi nulou až minus pěti stupni Celsia, nejvíc sněžit by mělo v neděli. V noci na pondělí by mohl být až sedmistupňový mráz.

Také na Křemešníku i v Lukách nad Jihlavou mají lidé "zasněžovací" pohotovost. „Ani na Křemešníku, ani v Lukách ta teplota zatím nepadla k minus třem stupňům, což je pro nás aspoň tak nějak, že se dá zasněžovat," řekla Magda Vaňková, správkyně obou skiareálů.

Konec smluv s dodaveteli energií

Na sjezdovkách chtějí vyrobit co nejvíc sněhu do 31. prosince, kdy provozovatelům končí dlouhodobé smlouvy s dodavatelem energií. „Od ledna to bude neveselé, co se týče faktur za elektriku," dodala Vaňková.

Technický sníh zatím nevyráběl ani lyžařský klub na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí nebo provozovatel sjezdovky na Harusově kopci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Ski areál Šacberk

Štítky počasí, rekreace, lyžování, Vysočina, Šacberk, Fajtův kopec, Harusův kopec, běžky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině čekají na mráz. Předpověď počasí je pro ně příznivá | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.