Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

PŘEHLED: Kam na výlov rybníka na Vysočině? Organizátoři slibují rybí řízky, zvěřinu či seznámení s tradicemi

V těchto dnech, převážně o víkendech, se konají oblíbené výlovy rybníků, a to i v našem kraji. O tom nadcházejícím mohou zájemci přijet na výlov rybníka Řeka u Krucemburku či do Pelhřimova na výlov Hlubokého rybníka. Sezona výlovů bude pokračovat i v listopadu.

Přípravy na výlov 

Co je to vlastně výlov rybníka? Jde o proces, při němž rybáři přemísťují ryby z rybníků. Vlastnímu rybníku předchází takzvané strojení rybníka, což je zjednodušeně řečeno příprava rybníka na výlov. Jedná se především o vypouštění vody z rybníka, které musí být pozvolné, aby se ryby soustředily pouze do loviště. Rychlost odtoku vody se musí velmi pozorně kontrolovat.

Až několikatýdenní strojení 

Během samotného výlovu výlovu je třeba zabezpečená optimální hladina, která umožňuje snadný výlov a zároveň není ohrožován zdravotní stav ryb. U velkých chovných rybníků může trvat strojení i několik týdnů. Když je vše připraveno, pak nastává samotné lovení ryb. To se provádí několika způsoby - buď přímo do sítí v rybníce zatahováním, nebo v lovišti, které může být přímo v rybníce, nebo pod hrází. Ryby jsou poté nabírány podběráky do přenosných vaniček, nošeny do kádí, tříděny, váženy a nakládány na dopravní prostředek, který je rozveze na místo určení, většinou do sádek, kde čekají na svůj další osud.

V České republice se konají výlovy především na podzim od září do listopadu a částečně také na jaře v březnu a dubnu. Tradičně se rybníky vylovují na Huberta.

Víte, co je sakovina a keser?

Při výlovech se používá celá řada sítí, které si liší velikostí a způsobem použití. Rybáři používají pro označování drobných sítí a vlastních velkých sítí také termíny drobná sakovina a velká sakovina.

Z drobných sítí se při výlovech používá keser, což je síť pytlovitého tvaru připevněná na kruhovém oblouku, která slouží k přenášení a nakládání ryb. 

Nejdříve štiky a candáti, později kapři 

Při výlovech velkých rybníků se před výlovem provádí sháňka. Z vylovených ryb se nejdříve dlouhými saky sbírají choulostivé doplňkové ryby, jako jsou štiky, candáti či býložravé ryby a přednostně se dávají do kádí, aby netrpěly nedostatkem kyslíku v lovišti. Teprve pak nastává výlov kaprů, kteří jsou odolnější vůči krátkodobému nedostatku kyslíku. Vlastní vylovení se provádí mechanickým keserem. 

Kapří hranolky nebo škvarky

Výlovy rybníků nejsou jen o práci rybářů. Řada lidí se výlovů účastní hlavně kvůli podávaným rybím specialitám - řízkům, rybí polévce, rybím hranolkům či škvarkům. Součástí mnoha výlovů bývá i bohatý doprovodný program, případná nepřízeň počasí se řeší vyhřívanými stany. 

Říjnové výlovy

Pokud byste se rádi zúčastnili nějakého výlovu na Vysočině, pak můžete třeba tuto sobotu 22. října zajet ke Krucemburku, kde je naplánovaný výlov rybníka Řeka. Kromě čerstvých ryb k zakoupení zde mohou lidé ochutnat rybí speciality. 

Na stejný den bude přichystán také výlov rybníka Hluboký v Pelhřimově. Ve čtvrtek 27. října proběhne výlov na Malém Dářku. 

Výlovy rybníků budou probíhat také na státní svátek 28. října, příkladem je třeba rybník Cihelna v Pelhřimově či Netínský rybník na Žďársku. „Připraven bude smažený kapr či pečený pstruh a další občerstvení," slibují organizátoři. 

O den později, tedy 29. října, se bude konat výlov Štěpnického rybníka v Telči. Na místě se budou prodávat živé ryby, rybí občerstvení a také je v plánu komentovaný výlov a seznámení s rybářskými tradicemi. 

Pokud to máte do Telče daleko, pak si můžete vybrat výlov rybníka u Stříbrného Dvora u Zborné nedaleko Jihlavy. Zde je nachystán program od 10 hodin. „Lidé zde budou moci ochutnat rybí řízek, rybí škvarky, uzeneho kapra. Kdo nemusí ryby, pak si může dát kančí guláš nebo třeba dančí řízek, případně jelení směs. K tanci a poslechu bude hrát retro hudba 60. a 70. let," sdělila redakci Drbny Irena Matějková, která se na výlovu podílí již deset let. 

Kam na výlov v listopadu? 

Výlovy rybníků budou pokračovat i v listopadu. Například ve Světlé nad Sázavou je na sobotu 5. listopadu nachystán výlov rybníka Svojsík a rybníka Zlatokopy. A dále například v Rantířově bude výlovu rybníka patřit sobota 12. listopadu„Pochutnat si budete moci hned na místě na rybích specialitách, polévce, škvarkách nebo třeba rybách na grilu. K tomu všemu bude hrát živá hudba. Počasí se bát nemusíme, postavíme velký stan," vzkazují organizátoři. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík | Zdroj trebonskykapr.cz, wikipedia, horydoly.cz

Štítky Výlov, ryby, podzim, říjen, kapr, Vysočina, rybník, řízek, Kraj Vysočina, Pelhřimov, Krucemburk, Hluboký rybník, Telč, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Kam na výlov rybníka na Vysočině? Organizátoři slibují rybí řízky, zvěřinu či seznámení s tradicemi | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.