Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Novém Městě na Moravě roste nový dům pro lidi s demencí. Podívejte se, jak bude vypadat

Za necelý rok by měla být dokončena stavba nového sociálního zařízení se specializací na péči o lidi s demencí Pomněnka v Novém Městě na Moravě. Stavbu by měl v průběhu tří let finančně podpořit také Kraj Vysočina, a to částkou ve výši 14,22 milionu korun.

Stavbu, která by měla být dokončena zhruba v polovině příštího roku, kromě kraje spolufinancuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, Nové Město na Moravě a Diakonie ČCE. O první klienty se zde budou starat od roku 2024. Zařízení by mělo stát 106 milionů korun.

„Domov bude sloužit především lidem s Alzheimerovou nemocí ze spádové oblasti Novoměstska. Už v současné době je zařízení zařazeno do krajské sítě sociálních služeb, jejichž fungování Kraj Vysočina finančně podporuje,“ uvedl v tiskové zprávě radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek. Domov bude stát v Německého ulici v blízkosti krajské nemocnice v Novém Městě na Moravě, jeho kapacita je plánována na 30 lůžek.

Ekologická zelená střecha

Jak Jan Tourek uvedl, nový domov vychází vstříc specifickým potřebám budoucích klientů, které se promítly i do architektonického řešení objektu. „Třípodlažní stavba nepravidelného oválného půdorysu s pokoji pro klienty v hlavní přízemní části bude mít ekologickou zelenou střechu a centrální klidovou zónu umístěnou uprostřed objektu. Ta bude sloužit pro bezpečné venkovní aktivity a setkávání s rodinami," popsala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Budoucí podoba nového domova pro seniory v Novém Městě na Moravě, zdroj: vizualizace / AArchitekti

Kraj Vysočina už v roce 2022 podpořil výstavbu azylového domu pro muže v Jihlavě - Středisko křesťanské pomoci Jihlava, a to ve výši téměř 1,2 miliónu korun.

Finální rozhodnutí o přidělení dotace bude 13. září projednávat Zastupitelstvo Kraje Vysočina.

Dům pro seniory v Jihlavě 

Těsně před dokončením je výstavba nového domova pro seniory, který bude mít adresu v areálu jihlavské nemocnice. Budova, která nabídne celkem 138 lůžek, by měla být zkolaudována v polovině letošního září. S uvedením domova do provozu je počítáno v 1. čtvrtletí 2023.

FOTO: Domov pro seniory v Jihlavě je téměř hotový. Bude tam i kavárna a jedna třída mateřské školy

Těsně před dokončením je výstavba nového domova pro seniory, který bude mít adresu v areálu jihlavské nemocnice. Budova, která nabídne celkem 138 lůžek, by měla být zkolaudována v polovině letošního září. S uvedením domova do provozu je počítáno...

Zařízení ponese název „Sociální centrum Kraje Vysočina“. Kromě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem zde bude fungovat i pobytová odlehčovací služba a denní stacionář pro 20 klientů. Zařízení by se mělo stát centrem i pro aktivní seniory, kteří sem mohou přijít do kavárny nebo za aktivitami pořádanými jihlavským Senior Pointem. V budově bude mít sídlo i třída mateřská školy.

Ohodnoť článek

Foto Vizualizace / AArchitekti

Štítky domov, důchodců, penze, senior, stavba, stáří, Nové Město na Moravě, Kra Vysočina, Kraj Vysočina, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Diakonie Českobratrské církve evangelické, domov pro seniory, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Zast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Městě na Moravě roste nový dům pro lidi s demencí. Podívejte se, jak bude vypadat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.