Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Domov pro seniory v Jihlavě je téměř hotový. Bude tam i kavárna a jedna třída mateřské školy

Těsně před dokončením je výstavba nového domova pro seniory, který bude mít adresu v areálu jihlavské nemocnice. Budova, která nabídne celkem 138 lůžek, by měla být zkolaudována v polovině letošního září. S uvedením domova do provozu je počítáno v 1. čtvrtletí 2023.

Podle informací z Kraje Vysočina, nyní se chystají veřejné zakázky na vybavení vnitřních prostor nábytkem.

Příjem žádostí do nového krajského zařízení v Jihlavě zahájí jeho provozovatel Domov Ždírec, příspěvková organizace, v podzimních měsících a přesný termín zahájení sběru žádostí bude zveřejněn na jeho stránkách.

Zařízení ponese název „Sociální centrum Kraje Vysočina“. Kromě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem zde bude fungovat i pobytová odlehčovací služba a denní stacionář pro 20 klientů. Zařízení by se mělo stát centrem i pro aktivní seniory, kteří sem mohou přijít do kavárny nebo za aktivitami pořádanými jihlavským Senior Pointem. V budově bude mít sídlo i třída mateřská školy.

„Tato kombinace se nám ukazuje jako ideální pro jisté omlazení domova, jeho příjemnou atmosféru a realizaci spousty mezigeneračních aktivit. Dobrou zkušenost s kombinací služeb má kraj už u obdobně fungujícího provozu svého domova v Havlíčkově Brodě,“ popisuje ve zprávě pro novináře radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

V novém domově pro seniory bude k dispozici celkem 138 lůžek,  ze kterých bude určeno 56 pro službu domova pro seniory, 76 pro domov se zvláštním režimem (určeno klientům s demencí nebo alzhameirovou chorobou, vyžadující zvláštní péči) a 6 pro odlehčovací službu (určeno klientům v domácí péči pro krátkodobý pobyt, který pomůže pečující osobě). „Tím však naše práce nekončí a dále společně s obcemi v kraji a s provozovateli sociálních služeb pracujeme na rozšiřování kapacit. Stávajících 1 997 lůžek domovů pro seniory plánujeme navýšit o dalších 30 a  u domovů se zvláštním režimem se stávající kapacita 892 lůžek rozšíří o 230 nových lůžek. Pro tato lůžka bude kraj muset v budoucnu zajistit spolufinancování nákladů. Nový společný pořadník zájemců o umístění do seniorských pobytových zařízení, do kterého se zapojují všechny domovy v kraji, nám umožňuje přesně mapovat potřeby v daných regionech a můžeme na ně tak velmi dobře a cíleně reagovat,“ upřesnil plány v této oblasti radní Tourek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky senior, domov, pobyt, zařízení, péče, stáří, výstavba, stavba, Jihlava, domov pro seniory, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, Ždírec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Domov pro seniory v Jihlavě je téměř hotový. Bude tam i kavárna a jedna třída mateřské školy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.