Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jak se solí v jídelnách? Menu měla až o osm gramů více soli, než je doporučeno, říkají hygienici z Vysočiny

Před pěti lety poprvé proběhla akce s názvem Solme s rozumem. Ta se zaměřuje na průzkum toho, kolik soli obsahují obědová menu v provozovnách stravování pro zaměstnance. Na tyto provozovny se zaměřili také hygienici Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV), a to v březnu a dubnu. A KHSV nyní přišla s výsledky těchto kontrol.

„V každém z pěti okresů jsme provedli kontrolu v pěti provozovnách, kde se stravují zaměstnanci a uvaří zde více než 500 obědů denně. Aby byl výběr jídel a jejich posouzení nestranné, hodnotili jsme vždy menu uvedené v nabídce na prvním místě. Nejprve jsme „slanost“ jídla posoudili senzoricky. Ochutnali jsme jak polévku, tak hlavní jídlo, u kterého jsme ještě posuzovali zvlášť maso s omáčkou a zvlášť přílohu. Z polévky a hlavního chodu jsme následně odebrali vzorky k laboratornímu stanovení obsahu soli,“ popisuje v tiskové zprávě průběh kontroly Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání. Laboratorní výsledky byly porovnány s doporučovaným množstvím soli 2,1 gramu, které by měl člověk přijmout během oběda.

„Z pětadvaceti odebraných vzorků hlavního menu bylo u polévek průměrné zjištěné množství soli na jednu porci 3,37 gramu. Průměrné množství soli v porci hlavního jídla bylo 5,85 gramů. Průměrné celkové množství soli v celém kompletním obědě jsme zjistili 9,22 gramů. To je 4,4 krát vyšší množství než právě doporučovaná dávka,“ doplňuje Novotný.

Kontroly ukázaly to, že jen čtyři provozovny splnily limit 2,1 g u polévky. „Doporučení celkového obsahu soli v obědě bohužel překročila všechna kontrolovaná stravovací zařízení. Příjem soli (NaCl) z každého jídla za den se samozřejmě sčítá,“ upozorňuje Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Nabídka alternativ 

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům doporučuje referenční hodnotu příjmu soli u dospělých osob ve výši 6 gramů na den. Některá nabízená menu obsahovala i alarmujících 14 gramů soli na porci. Při prováděných kontrolách hygienici vždy vysvětlují provozovatelům potřebu omezování solení a předávají jim informace o alternativách dochucování jídel. „Slanost pokrmů se nesmí stát jeho základní chutí. Na slanost si snadno zvykneme a poté nám jídlo s nižším obsahem soli vlastně nechutná. Leckdy přisolujeme jídlo na talíři už automaticky. Přitom se dá sůl a umělá dochucovadla, která jsou také hojně používána a obsahují nadbytek soli, nahradit například bylinkami a kořením,“ říká Zdeněk Novotný.

V provozovnách, které hygienici na Vysočině kontrolovali, se každý den stravuje více než 12500 zaměstnanců.

Když porovnáme tyto výsledky s těmi v roce 2017, kdy se akce konala poprvé, tak lze konstatovat, že se situace nezlepšuje. Ba naopak. „Při porovnání výsledků stejné akce z roku 2017 došlo ke zvýšení obsahu soli o dalších 1,15 g na porci oběda. Každý Čech sní dle statistik za rok 6 kilogramů soli, v průměru na den tak připadá 16 gramů soli na osobu. Bohužel nadměrná spotřeba přináší vážné zdravotní komplikace, kterým se dá vlastně poměrně snadno předcházet,“ podotkla mluvčí Böhmová.

V čem je nadměrný příjem soli pro lidský organismus rizikový, vysvětluje Šimon Veleba, ředitel Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHSV. „Nadbytek sodíku v potravě způsobuje vysoký krevní tlak, který s sebou nese riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice. Dochází také ke zvýšenému vylučování vápníku močí a vzniku osteoporózy. Příjem přesoleného jídla může být příčinou karcinomu žaludku apod. Je na pováženou, že kontrolní akce odhalila, že přesolování jídel, zvláště v provozovnách hromadného stravování, je dnes běžné.“

Alergeny v pokrmech 

Součástí kontroly stravovacích zařízení bylo také ověření plnění povinnosti zpřístupnění informací o přítomnosti alergenů v pokrmech. „Skutečné složení surovin a pomocných látek použitých na přípravu pokrmů bylo porovnáno s informacemi uvedenými na jídelním lístku. Ve třech případech byly odhaleny nedostatky v neúplném uvádění alergenů. Provozovatelé zejména zapomínají uvádět alergeny obsažené v dochucovadlech jako jsou například instantní kořenící směsi do polévek,“ doplňuje Novotný. U zdravého člověka jsou látky zařazené mezi alergeny naprosto neškodné, ale u osob trpících potravinovou alergií nebo intolerancí může po jejich požití dojít k nežádoucím reakcím, v krajním případě i k ohrožení zdraví. Proto je informace o přítomných alergenech v pokrmech pro spotřebitele nezbytná.

„Hygienici také zkontrolovali celkové dodržování hygienických podmínek těchto vybraných stravovacích zařízení a zjistili dvakrát závady stavebně technického typu a jedenkrát byla nařízena likvidace potravin s prošlým datem spotřeby. Za pochybení byly provozovatelům uděleny sankce,“ doplňuje mluvčí Jana Böhmová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kontrola, jídelna, oběd, jídlo, menu, zaměstnanec, hygienik, sůl, zdraví, Kraj Vysočina, polévka, Zdeněk Novotný, Krajská hygienická stanice, Evropská unie, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se solí v jídelnách? Menu měla až o osm gramů více soli, než je doporučeno, říkají hygienici z Vysočiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.