Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Velký úspěch. Ochránci přírody letos na Vysočině zachránili přes 50 hnízd čejky chocholaté

Ochránci přírody letos v našem kraji zachránili více než 50 hnízd čejek chocholatých. Jak vyplývá z tiskové zprávy Českého svazu ochránců přírody, jde o ptačí druh, jehož jedinců ubývá nejčastěji.

Počty čejek se v ČR podle ochránců přírody od roku 1980 snížily o čtyři pětiny. V některých oblastech čejky vymizely úplně, úbývají i na tradičních hnízdištích. Čejky hnízdí na zemi, často na poli, proto jednou z hlavních příčin úbytku je intenzivní velkoplošné zemědělství. Jak informují ochránci přírody, hnízda čejek chocholatých  jsou často zničena při častých pojezdech zemědělské techniky. Do akce na jejich záchranu se proto pustili ochránci přírody na Vysočině, kromě toho i na Podblanicku.

Čejka chocholatá je jeden z nejelegantněji zabarvených druhů ptáků naší přírody. Veliká je asi jako holub a je nápadná kontrastním zbarvením a typickou chocholkou na hlavě. Bohužel tito nádherní opeřenci patří mezi nejrychleji ubývající ptáky v České republice. Od roku 1980 došlo k poklesu jejich početnosti o 80 %.  

Zbarvení je u obou pohlaví podobné, převážně černobílé, se zeleně a nachově lesklým hřbetem a křídly a okrovými spodními krovkami ocasními. Zobák krátký, v zátylku typická úzká chocholka. Za letu se i z velké dálky pozná podle pomalého plácavého mávání křídly, která jsou zespodu bílá a shora černá. V létě se samec od samice liší delší chocholkou a sytě černým zbarvením krku a tváří (u samice s bílým skvrněním), za letu má také širší a kulatější konce křídel. 

Jak již bylo zmíněno, čejky chocholaté mají často hnízda na zemi, často na poli, jejich hnízda tak jsou často zničena od zemědělských strojů. „Pro záchranu hnízdišť je proto důležitá především komunikace se zemědělci. Vyhledat hnízda čejek není snadné, v polích jsou téměř neviditelná. Ochránci sledují pohyb hnízdících ptáků dalekohledem. Místo s hnízdem pak vyznačí dvěma tyčemi, dávají je přibližně pět metrů pod hnízda," vysvětluje Český svaz ochránců přírody.

Hnízdo kulíka říčního 

Pokud zemědělci pobírají na hospodaření dotace od státu, mají podle ochránců povinnost takové hnízdo chránit. Na Vysočině se lidé z pobočky České společnosti ornitologické věnují ochraně hnízd několik let. Letos se jim v poli podařilo dohledat i jedno hnízdo kulíka říčního. 

Ochránci na Vysočině se hnízdům čejek chocholatých věnují už několik let, a díky narůstajícím zkušenostem se daří dohledávat hnízd více než dříve. V letošním roce se jich zachránilo přes padesát. 

Ohodnoť článek

Foto Lesy ČR | Zdroj Český svaz ochránců přírody, wikipedia

Štítky čejka, chocholatá, ochránci, příroda, hnízda, Kraj Vysočina, hnízdo, ochrana přírody, Český svaz ochránců přírody, ptáci, Česko, Podblanicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký úspěch. Ochránci přírody letos na Vysočině zachránili přes 50 hnízd čejky chocholaté | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.