Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina projedná šest žádostí o stipendia pro budoucí zubaře. Jde o osmdesát tisíc za akademický rok

Rada Kraje Vysočina projedná ještě v červnu šest žádostí o stipendia budoucích zubařů. Stipendia pro zubní lékaře, kterých je v kraji nedostatek, začala Vysočina vyplácet letos. Zatím ho získal jediný student. Při jednání krajského zastupitelstva to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Budoucí lékaři s ukončeným druhým ročníkem studia mohou kraj žádat o 80 tisíc korun na akademický rok. Kraj se stipendii snaží zavázat studenty k budoucímu působení v kraji.

Kraj Vysočina rovněž už třetím rok dotuje zřizování a vybavování ordinací zubařů. Zatím jich podpořil sedm. Na novou ordinaci zajištěnou městy a obcemi vyplácí kraj nejvýše 300 tisíc korun. Na svém úterním zasedání zastupitelé schválili příspěvek 200 tisíc korun na zubní ordinaci pro město Pelhřimov. Je to letošní první žádost na ordinaci. Žádat o peníze mohou obce, města nebo jejich svazky. „Dokážeme si samozřejmě představit, že by těch žádostí mohlo být více, ale situace je taková, jaká je," řekl Vladimír Novotný.

Na začátku letošního roku bylo podle dřívějších informacích kraje na Vysočině s asi půl milionem obyvatel 241 zubních lékařů. Příčin jejich nedostatku je podle kraje více. Patří mezi ně i to, že v kraji není fakulta, která by budoucí zubaře vychovávala. Absolventi pak častěji začínají svoji kariéru tam, kde studovali. Navíc chtějí registrovat jen menší počet lidí oproti jejich starším kolegům. „Z toho vychází, že končícího lékaře, jenž má registrováno 1500 až 2000 pacientů, musí nahradit dva až tři noví mladí zubní lékaři, aby zůstala zachována stejná kapacita pro registraci pacientů," uvedl kraj na svém webu.

Nové zubní kliniky v Jihlavě 

Problém s chybějícími zubaři bymohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. 

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští...

Prodej potřebných pozemků na svém březnovém zasedání „odklepli" jihlavští zastupitelé. První pozemek se nachází při ulici Stavbařů na sídlišti Březinova, kde v minulosti byla školka se zahradou. „Záměrem Jihlavy je vybudovat ve městě dostatečně velké, moderní stomatologické pracoviště, které by mělo dostatečnou kapacitu a odbornou úroveň, která by odpovídala stávajícím i budoucím potřebám krajského města,“ vysvětlil na zasedání zastupitelstva náměstek primátorky Martin Laštovička.

Druhým místem, kde v budoucnu vznikne stomatologická a stomatochirurgická ordinace, je pozemek v ulici Na Růžku na Bedřichově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zubař, stipendium, správa, zdraví, Vysočina, Kraj Vysočina, zubní lékař, Vladimír Novotný, ČSSD, pozemek, Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina projedná šest žádostí o stipendia pro budoucí zubaře. Jde o osmdesát tisíc za akademický rok | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.