Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kraj Vysočina by mohl získat dalšího partnera. Ve hře je spolupráce s finským městem Tampere

Kraj Vysočina má aktuálně čtyři aktivní zahraniční partnery. A vypadá to, že v budoucnu by mohl přibýt další. Koncem března 2022 náš region navštívila delegace z finského regionu Tampere. Zástupci jejího krajského vedení se zajímali nejen o fungování kraje jako celku, ale i instituce, navštívili samosprávu města Jihlavy nebo třeba Vysokou školu polytechnickou Jihlava.

„V příštích dvou letech chceme najít společné body spolupráce ve vybraných rozvojových oblastech a rádi bychom nabídli regionu Tampere oficiální partnerství. Z naší strany jsme připraveni sdílet naše zkušenosti získané zaváděním a integrací sociálně-zdravotního pomezí. Kraj Vysočina by rád spolupracoval v oblasti vzdělávání, inovací a také digitalizace,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Tampere je třetím největším městem Finska a největším vnitrozemským městem v severní Evropě. Bylo založeno roku 1779. Tampere leží v západním Finsku a jeho centrum je mezi jezery Näsi a Pyhä. Patří k němu ale i poměrně rozsáhlá oblast v okolí těchto jezer. Rozkládá se na 523,42 km² a má přibližně 210 tisíc obyvatel. 

Město Tampere leží v jižní části Finska, spadá do provincie Pirkanmaa. Nalézá se asi 180 kilometrů na severozápad od Helsinek.

Podle náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hany Hajnové je další prostor pro spolupráci mezi Vysočinou a Tampere v uplatňování metody BIM – řízení optimalizovaného stavebního procesu. „V zavádění této metody patří Finsko k světovým leadrům a státům, které metodu aktivně i úspěšně využívají. Kraj Vysočina je připraven sdílet zkušenosti místní agendy MA21 a Smart Cities," jmenuje náměstkyně Hana Hajnová. 

S ohledem na orientaci finského regionu na podporu vývoje a inovací byla do programu zařazena prohlídka a prezentace společnosti Optokon. Tato jihlavská firma je předním světovým výrobcem a dodavatelem aktivních a pasivních prvků pro vláknovou optiku. Specializuje se na výstavbu a měření optických datových sítí a dodávky zodolněných komponentů pro taktická vojenská řešení.

„V současnosti společnost připravuje spuštění Datového centra Vysočina nabízejícího komplexní služby v oblasti provozní a kybernetické bezpečnosti. V Kraji Vysočina tak vzniká jedno z nejmodernějších a nejzabezpečenějších datových center ve střední Evropě," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Vysočina vypověděla spolupráci s Čínou. Její přínos je malý, říká hejtman Schrek

Vysočina již nebude spolupracovat s Čínou. Hejtmanství vypovědělo memorandum o spolupráci s čínskou provincií Chu-pej. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) se nenaplnily představy o spolupráci a přínos z partnerství byl ve všech...

Mezinárodní spolupráce Kraje Vysočina

Kraj Vysočina má uzavřeny dohody o spolupráci s pěti regiony v zahraničí, které tak mají status partnerských regionů Kraje Vysočina. Jsou to: od roku 2002 Spolková země Dolní Rakousko, od roku 2006 Nitranský samosprávný kraj na Slovensku a Champagne-Ardenne ve Francii (dnes region s názvem Grand Est), od roku 2008 Zakarpatská oblast Ukrajiny a od roku 2014 Minská oblast Běloruska. 

V roce 2021 náš kraj ukončil spolupráci s čínskou provincií Chu-pej. Hejtman Vítězslav Schrek před rokem uvedl, že důvodem vypovězení spolupráce byl její malý přínos. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky partner, spolupráce, delegace, návštěva, Finsko, Tampere, Kraj Vysočina, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Jihlava, Vítězslav Schrek, Hana Hajnová, Evropa, Optokon, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina by mohl získat dalšího partnera. Ve hře je spolupráce s finským městem Tampere | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.