Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina vypověděla spolupráci s Čínou. Její přínos je malý, říká hejtman Schrek

Vysočina již nebude spolupracovat s Čínou. Hejtmanství vypovědělo memorandum o spolupráci s čínskou provincií Chu-pej. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) se nenaplnily představy o spolupráci a přínos z partnerství byl ve všech oblastech, kterých se memorandum týkalo, malý. Třebíč, která má v provincii své partnerské město I-čchang, se otázkou změny ve spolupráci zatím nezabývala, řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.  

„Participujeme na úrovni obchodu, vzdělávání a sdílení dobrých zkušeností. O výpovědi spolupráce jsme nejednali," řekla Irini Martakidisová. Součástí spolupráce byly v minulosti výměnné pobyty třebíčských a čínských žáků a účast na sportovních akcích. Loni v únoru město společně s krajem organizovalo humanitární pomoc, kdy do provincie nechalo poslat kvůli začínající koronavirové epidemii roušky a další zdravotnický materiál.

Vypovězení krajské spolupráce kritizovala opozice i někteří zástupci ČSSD, která je součástí krajské koalice. Podle Vladimíra Malého (ČSSD), který je zároveň místostarostou Třebíče, nebude mít vypovězení žádný přínos. Zástupci hnutí ANO vedení kraje kritizovali, že se na krajské úrovni snaží dělat zahraniční politiku.

Kraj Vysočina zmíněné memorandum o spolupráci s Chu-pej uzavřel v říjnu 2014. Prioritou spolupráce měla být především podpora podnikání, oblast zdravotnictví, energetiky a zemědělství. Spolupráce podle kraje spočívala v udržování kontaktů spíše na společenské úrovni.

Třebíč uzavřela partnerství v roce 2015. O dva roky později uzavřela nezávazné memorandum o spolupráci s městem Wu-chan z provincie Chu-pej Jihlava. „Od uzavření tohoto memoranda jsme s městem Wu-chan nebyli v přímém kontaktu a nespolupracujeme aktuálně na žádném společném projektu," sdělil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Vypovězení další spolupráce 

Zastupitelstvo Kraje Vysočina na svém posledním jednání rozhodlo vypovědět platné memorandum o spolupráci mezi Krajem Vysočina a čínskou Provincií Hubei a prozatím pozastavit projekty spolupráce mezi krajem a Minskou oblastí Běloruska. Kraj Vysočina letos ukončí i své členství ve sdružení Euregha angažující se v oblasti zdravotní péče.

  prozatímnímu pozastavení spolupráce s Minskou oblastí Běloruska přistupuje kraj vzhledem ke stále trvající krizové vnitropolitické situaci v Bělorusku. Aktivity kraje ve sdružení Euregha nahradí konkrétní projekty s přeshraničními partnery například s Dolním Rakouskem. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, Kraj Vysočina

Štítky Čína, správa, Vysočina, spolupráce, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Třebíč, Chu-pej, ODS, I-čchang, Bělorusko, ČSSD, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Kania

.....nic nového na od hejtmana za ODS...ještě nic sám nedokázal a ničí práci druhých !!

Sobota, 27. března 2021, 16:45Odpovědět

Martin Vašek

Dostali notičky od Tajwance Vystrčila?

Sobota, 27. března 2021, 10:39Odpovědět

Vysočina vypověděla spolupráci s Čínou. Její přínos je malý, říká hejtman Schrek | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.