Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Policie na Vysočině má kvůli izolaci či karanténě mimo službu 142 lidí

Policie ČR má na Vysočině v karanténě či izolaci kvůli koronaviru 142 lidí. Nemocnost se podle krajského policejního ředitele Miloše Trojánka projevila jen v působnosti cizinecké policie, zrušené jsou dva úřední dny na územní odboru v Jihlavě. Agendu náhradou zabezpečí územní odbor v Havlíčkově Brodě. Je to poprvé, kdy musela policie v kraji úřední hodiny omezovat mimo omezení, která vycházela z mimořádných či krizových opatřeních. Policie má na Vysočině okolo 260 civilních zaměstnanců a 1377 policistů.

Mimo službu je 57 lidí kvůli izolaci a 85 lidí je v karanténě. „Není to číslo, které by jakýmkoli způsobem mohlo způsobit to, že nebude zajištěna standardní činnost policie," řekl Miloš Trojánek. Omezení na jihlavském pracovišti podle něho platí jen pro dnešní den a pátek.

Covidové karantény u policistů omezují chod pracovišť. Jedno v Jihlavě je do pátku uzavřeno

Také policii na Vysočině zasáhla covidová pandemie a s ní související izolace a karantény. Ode dneška do pátku 4. února bude tedy uzavřeno jedno z pracovišť, které se nachází v krajské Jihlavě.

Před týdnem bylo karantén a izolací u policie asi 90 lidí. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové to ale v předchozích vlnách pandemie bylo i 300 lidí.

Tabulkových míst policistů je na Vysočině 1511, chybějí zejména členové pořádkové policie. Nejméně naplněné jsou pozice na Havlíčkobrodsku. Za uplynulé dva roky přibylo 160 systemizovaných míst. V době vzniku krajského ředitelství v roce 2010 bylo tabulkových míst policistů 1350. „Ale my jsme nikdy nebyli naplnění. Až vlastně za poslední dva roky se ten nábor daří," řekl Trojánek. V loňském roce také hodně policistů od policie odešlo, k 30. listopadu 2021 to bylo 40 lidí, ke konci loňského roku dalších šest. „Je to číslo, které nás vyzývá k tomu, abychom nábor ještě zintenzivnili a maximálně se pokusili o to ta systematizovaná místa naplnit," řekl Trojánek.

Podle mluvčí Čírtkové nastoupilo šest nových policistů do sboru na Vysočině v pondělí. Noví policisté na Vysočině mohou po uplynutí zkušební doby získat náborový příspěvek 75 tisíc korun se závazkem, že ve služebním poměru zůstanou šest let. Jinde v České republice je náborový příspěvek až 150 tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky policie, covid, koronavirus, karanténa, izolace, Vysočina, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Cizinecká policie, Jihlava, Havlíčkův Brod, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině má kvůli izolaci či karanténě mimo službu 142 lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.