Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině už skoro odtál sníh pro běžkaře. Některé sjezdovky chtějí otevřít, třeba Šacberk

Na Vysočině už kvůli nynějším teplotám nad nulou skoro odtál přírodní sníh a lyžařské tratě, které zůstaly na Žďársku, jsou dnes podmáčené. Vlek zatím jezdí jen na kopci Čeřínek u Jihlavy. V pátek odpoledne zahájí novou sezonu sjezdovka Šacberk a od sobotního rána se bude lyžovat na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě, dnes řekli správci těchto skiareálů. Provozovatelé sjezdovky na Křemešníku u Pelhřimova rozhodnou o případném víkendovém lyžování až v pátek.

Pokud se bude lyžovat, tak od soboty," řekla Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky Křemešník a Luka nad Jihlavou. Aktuální informace o Křemešníku budou na webu skiareálu. V Lukách podle Vaňkové tento týden lyžařská sezona určitě nezačne.

Na Čeřínku jezdí jeden vlek dlouhý 400 metrů od minulého týdne, nezastavila ho ani nynější obleva. Vladimír Cháb ze skiareálu počítá i s víkendovým provozem.

Sjezdovce Šacberk u Jihlavy pomohl zvýšit zásoby technického sněhu chladnější konec minulého týdne. Na svahu je podle provozovatele Pavla Havlíčka vrstva sněhu měřící okolo 40 centimetrů. Lyžovat se tam začne v pátek asi dvě hodiny po poledni.

„Na novoměstské sjezdovce Harusův kopec se bude lyžovat od sobotních 09:00," řekl to správce Karel Klapač. Technického sněhu tam leží od 25 do 40 centimetrů.

Podmáčené stopy

Na Žďársku dnes ještě bylo vidět nějaké běžkaře u Fryšavy pod Žákovou horou, na takzvaném fryšavském ledovci, kde se sníh drží déle než jinde v okolí. Jinak tam jsou stopy podmáčené a propadají se. Kdyby o víkendu přituhlo, mohli by skalní fanoušci najít nějaké tratě u Fryšavy a u Tří Studní.

Nesjízdný je ode dneška také běžkařský okruh u Pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou. „Úbytek sněhu za dnešní noc byl docela velký. Od pondělí tady máme dva tři nad nulou, každou chvíli mrholí," řekl Josef Holemář, který se tam stará o údržbu tratí.

Minulý víkend přijelo na Žďársko hodně běžkařů. Vydařila se hlavně neděle, kdy bylo po ránu pět i šest stupňů Celsia pod nulou a přes den svítilo slunce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Vysočina, sjezdovka, Kraj Vysočina, Šacberk, běh na lyžích, kopec, okres Žďár nad Sázavou, Křemešník, Jihlava, Nové Město na Moravě, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině už skoro odtál sníh pro běžkaře. Některé sjezdovky chtějí otevřít, třeba Šacberk | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.