Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočinu dnes potrápil silný vítr. Nejezdily vlaky, některé domácnosti jsou stále bez proudu

, aktualizováno 21. října 2021, 20:52

Asi 4 tisíce domácností na Vysočině byly dnes od dopoledne bez proudu. Důvodem byl silný vítr, který náš kraj trápil od dnešního dopoledne. Nejvíc problémů s elektřinou bylo na Pelhřimovsku. Vítr komplikoval také železniční dopravu.

Stromy, které kvůli silnému větru popadaly, zablokovaly některé silnice. Omezily také železniční dopravu. Hasičům vítr zkomplikoval likvidaci požárů v lese. Vyplynulo to z informací mluvčích společnosti EG.D, ČEZ, hasičského záchranného sboru a policie.

Podle Romana Šperňáka, mluvčího společnosti EG.D, bylo na Pelhřimovsku bez proudu přibližně 2000 domácností. Společnost měla dalších 1000 domácností bez dodávek elektřiny na Třebíčsku. Podle posledních informací bylo před 17:00 bez elektřiny asi 500 domácností na Třebíčsku a v okolí Velkého Meziříčí. „Nejčastějšími příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a potrhané vodiče a poškozené izolátory," uvedl Roman Šperňák. Společnost ČEZ evidovala na Vysočině devět poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo podle její mluvčí Šárky Lapáčkové Beránkové asi 1000 domácností, nejvíc v Havlíčkově Brodě.

Požáry v lesích byly nahlášené okolo 13:00 u Radějova na Pelhřimovsku a u obce Tunochody na Havlíčkobrodsku. Hasiče zaměstnávalo také odklízení spadaných stromů. „Od dopoledních hodin jsme zasahovali u více než 140 událostí v souvislosti s počasím," uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. Silný vítr komplikoval i železniční dopravu.

Vlaky nejely 

K požáru v části obci Číhošť Tunochody vyjely hasičské jednotky se třemi cisternami. U požáru na Pelhřimovsku zasahovaly čtyři automobilové cisternové stříkačky, uvedli hasiči na svém webu. Na Pelhřimovsku měli podle Musilové hasiči nejvíc zásahů.

Na Pelhřimovsku ale i jinde v kraji se kvůli větru komplikovala železniční doprava, ke 14:45 byl provoz kvůli popadaným stromům zastavený mezi Pacovem a Novou Cerekví a Jihlavou a stanicí Bransouze. Kvůli poruše trakčního vedení nejezdily vlaky mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. „Kvůli popadaným stromům musely být uzavřeny komunikace 34770 Čejov - Leština na Pelhřimovsku a také 1311 Smrčná - Jihlava na Jihlavsku," uvedla kolem 14:15 Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Silný vítr komplikuje cestování na Vysočině. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové musela policie uzavřít dva úseky, a to na Pelhřimovsku a Jihlavsku.

Podle předpovědi meteorologů měl mít dnes na Vysočině vítr v nárazech rychlost až 80 kilometrů v hodině, nyní večer je již podstatně slabší.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky počasí, hasiči, vítr, železnice, energie, Vysočina, Kraj Vysočina, vichřice, okres Pelhřimov, elektřina, ČEZ, EG.D, Hasičský záchranný sbor, Jihlava, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu dnes potrápil silný vítr. Nejezdily vlaky, některé domácnosti jsou stále bez proudu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.