Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici v kraji kontrolovali zmrzliny, hlavně vanilkovou. Provozovnám bude uloženo 11 sankcí

K letnímu teplému počasí bezesporu patří zmrzlina. V létě se jí konzumuje zvýšené množství než třeba na podzim nebo v zimě. A vzhledem k tomu, že zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, způsobujících akutní průjmová onemocnění, patří kontrola výroby a prodeje zmrzlin každoročně k prioritám státního zdravotního dozoru.

Během května a června provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHS) celkem 51 cílených kontrol provozoven našem. „Ty byly zaměřeny na ověření úrovně hygieny výroby a zdravotní nezávadnosti točených zmrzlin. Kontroly jsou prováděny dle kontrolního plánu KHS,“ vysvětluje na dotaz Jihlavské Drbny Tereza Poulová z krajské hygienické stanice.

Kontrolám neušla ani jogurtová nebo banánová 

Z 25 odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich 8 nevyhovělo legislativním požadavkům, což dělá 32 procent. „Jednalo se převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji. Dále pak byly odebrány vzorky zmrzlin s příchutí jogurtu, pomeranče, banánu. Z 21 odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich 8 nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ řekla Poulová a dodává, že se jedná o podmíněně patogenní bakterie, které většinou nezpůsobují akutní onemocnění, ale nelze je zcela opomíjet. K vyvolání onemocnění potřebují specifické podmínky a při jeho vzniku pak rozhoduje řada faktorů - například prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity, případně velikost infekční dávky.

výsledků provedených kontrol je jasně patrné, že zmrzlina je rizikovou potravinou, kterou je nezbytné pravidelně kontrolovat, a proto bude předmětem státního zdravotního dozoru po celou letní sezonu.

„V žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla zjištěna přítomnost patogenních organismů, jako je například salmonela, které by mohly způsobit závažné ohrožení zdraví,“ uklidnila Tereza Poulová.

Špatná hygiena u stroje a pomůcek 

Výsledky kontrol svědčí o nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečném provádění čištění a dezinfekci zmrzlinového stroje a pomůcek k výrobě zmrzliny.

„Kontrola prodeje točené zmrzliny byla doplněna o kontrolu mimořádných opatření covid-19 se zaměřením na ochranu dýchacích cest prodávajících a dostupnosti desinfekce anticovid na ruce jak pro obsluhu, tak zákazníka,“ doplnil Zdeněk Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a PBU KHS Kraje Vysočina. 

Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo 11 sankcí v předpokládané výši 28 tisíc korun. „Žádná z provozoven nebyla uzavřena,“ dodala závěrem Tereza Poulová.

Ohodnoť článek

Foto Jonas-Thoren (pixabay)

Štítky zmrzlina, kontrola, KHS, hygiena, kvalita, zdraví, vanilková, léto, nemoc, Krajská hygienická stanice, výroba, Kraj Vysočina, Zdeněk Novotný, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v kraji kontrolovali zmrzliny, hlavně vanilkovou. Provozovnám bude uloženo 11 sankcí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.